#blijfsportfit

Kuitblessures

Pijn in de kuit of kramp in de kuit komt regelmatig voor bij sporters. De klachten aan de kuit kunnen uiteenlopen van stijfheid van de kuit tot pijnscheuten (kramp) met mogelijk een flinke spierscheuring.

"Een zweepslag is een acute blessure die zorgt voor een felle pijnscheut in de kuitspier. De naam is hier van afgeleid; het voelt alsof je met een zweep tegen je onderbeen wordt geslagen"

4 meest voorkomende kuitblessures

Van kramp in de kuit tot een vervelende zweepslag, er zijn nogal wat manieren waarop we last van de kuiten kunnen krijgen. Sport je regelmatig, dan wil je natuurlijk blessurevrij hardlopen. Om erachter te komen wat je zelf kunt doen om een kuitblessure te helpen genezen, is het slim om eerst te kijken waar de pijn zich precies bevindt.

Je kuitspieren zijn zowel gaspedaal als rempedaal. Je hebt er twee aan elke kant: de gastrocnemius en de soleus ā€“ ook wel de diepe kuitspier genoemd. Wil je een heuveltop bedwingen? Het zijn je kuiten die je naar boven werken. Ga je daarna weer naar beneden? Dankzij je kuiten hou je controle over je snelheid en land je niet met je gezicht plat op de grond.

1. Kramp in de kuit

Spierkramp compleet voorkomen is niet altijd mogelijk, maar je kunt de kans op kramp wel verminderen. Zorg ervoor dat je voldoende drinkt en gezond en gevarieerd eet, zodat je genoeg mineralen binnenkrijgt en je lichaam goed is gehydrateerd.

Kramp in de kuit komt meestal voor aan het begin of einde van een training. Aan het begin van een training zijn je spieren nog niet opgewarmd en aan het einde is de kans groot dat ze vermoeid zijn. In beide situaties is de kuit uiterst kwetsbaar. Een ongelijk terrein kan ook krampen veroorzaken, omdat het ondersteunende spieren vraagt om zich te activeren.

Probeer de betreffende spiergroep dan sterker te maken door 2 Ć  drie 3 in de week gerichte krachtoefeningen te doen. Daarmee stel je de lokale spiervermoeidheid uit. Ook is het belangrijk om het hardlopen geleidelijk op te bouwen, zodat je spieren wennen aan de intensiteit van de loopbelasting. Door een goede warming-up (en cooling-down) aan je training toe te voegen, bereid je je spieren voor op de inspanning die komen gaat, waardoor je minder snel kramp zal krijgen.

2. Verrekking van de kuit

Een verrekking van de kuitspier is eigenlijk een voorstadium van de daadwerkelijke spierscheur. Heb je moeite om op jouw tenen te staan of met activiteiten als lopen, traplopen of eventueel hardlopen / rennen. Wanneer je een verrekking hebt van je kuitspier dan zijn er bepaalde vezels in de kuitspier aangedaan, maar niet gescheurd.

Vaak merk je dat jouw kuitspier hard is geworden, er eventueel een bloeduitstorting, een zwelling, roodheid, warmte te merken is. Bij een verrekking van de kuitspier is het aan te raden om compressie, rek / stretch en warmte toe te passen als interventies voor herstel.

3. Spierscheuring in de kuit

Wanneer de krachten te groot worden op een spier dan kan het zijn dat er een spierscheur ontstaat. Dit is iets dat vaak gebeurt bij een overbelasting van het lichaam, een slechte tot matige warming up of een extreme / explosieve kracht op de desbetreffende spier. Denk je last te hebben van een spierscheur zorg er dan allereerst voor dat je de eerste dagen relatieve rust neemt. Onderschat deze stap niet! Laat je daarnaast informeren en adviseren door een specialist.

4. Zweepslag in de kuit

Zweepslag in de kuit ontstaat door een scheurtje in de spier. Een zweepslag is een acute blessure die zorgt voor een felle pijnscheut in de kuitspier. De naam is hier van afgeleid; het voelt alsof je met een zweep tegen je onderbeen wordt geslagen. In de meeste gevallen treedt een zweepslag op wanneer je een explosieve beweging maakt, zoals aanzetten voor een sprint of een sprong.Ā 

Kuit tapen bij zweepslag
Er zijn een aantal manieren hoe je de pijn van een kuitblessure kan verzachten. Het dragen van een brace voor compressie en pijnvermindering aan de kuit. Een ander optie is om de kuit te tapen. Het werkt minder beschermend dan een brace, maar geeft genoeg ondersteuning aan de kuit wanneer dit in snel nodig is. Als de keuze ligt bij het dragen van een brace of de kuit tapen, raden wij aan om een brace te gebruiken voor extra steun en bescherming.

Rek- en krachtoefeningen

Deze rek- en krachtoefeningen voor de kuiten vormen de basis voor sterkere benen en verminderen de kans op kuit-, heup- en hamstringblessures.

Rekoefeningen

1 Neerwaartse hond
Deze bekende yogapositie rekt je spieren, met name de gastrocnemius.

2 Kuitrekken met gestrekt been

3 Kuitmassage met de foamroller
Deze beweging zal strakke kuitspieren ontspannen. Het maakt de spier soepeler.

Krachtoefeningen

1 Tenenloop
Deze oefening maakt je kuiten sterker.
Variatie: met dumbbells

2 Teenwippen
Deze oefening rekt en versterkt je kuiten.

3 Squat jump
Deze oefening maakt de kuiten sterker omdat ze eerst verlengen en daarna krachtig samentrekken.

#blijfsportfit

Waar je ook bent, met de Fysio app regel je in no-time een videoconsult met een erkende fysiotherapeut. Zodat je daarna meteen aan de slag kan met je persoonlijk oefenprogramma.

Veel gestelde vragen

Over kuitblessures

De spierscheuring kan ontstaan tijdens een bepaalde inspanning, zoals:

  • Bij het plotseling krachtig aanspannen van de kuitspieren wanneer je snel wilt wegrennen (b.v. Bij de start van een loopwedstrijd
  • Bij het afzetten voor een hoge sprong (bijv. tijdens het nemen van een hindernis bij een obstaclerun of horden)
  • Bij overbelasting

Je hebt plotseling het gevoel alsof er met een zweep tegen de kuit wordt geslagen; dan weet je ook gelijk waar de benaming zweepslag vandaan komt. Tegelijk voel je een scherpe, brandende pijn op de plek van de scheur.

Om sneller te herstellen van een kuitblessure, zijn er speciale compressiesokken (deze worden ook vaak compressiekousen genoemd) ontwikkeld. Compressiesokken kennen hun oorsprong in de steunkousen, een medisch hulpmiddel dat wordt gebruikt bij aandoeningen als oedeem of spataders.

Veelgemaakte fouten

Vooral als je een tijd lang niet gesport hebt is het belangrijk om rustig te beginnen en op te bouwen. Je lichaam is inspanning en belasting niet meer gewend waardoor je snel meer last hebt van je kuitblessure. Het is verleidelijk om de lat gelijk hoog te leggen en enthousiast van start te gaan.

Jan-Lammert

Jan-Lammert

Heb je nog vragen over kuitblessures stel ze hieronder.

Kuitblessures delen:

Meer blessures

Top 10 hardloopblessures - Luister naar je lichaam
Sportfit

Top 10 hardloopblessures

Meer dan de helft van alle lopers heeft weleens last van pijnklachten of een blessure. Bij iedere blessure is het van belang om de oorzaak te achterhalen, zodat je er met een juist behandelplan sterker uitkomt!

Lees meer Ā»
Blessurevrij hardlopen > Blijf conditioneel sterk
Sportfit

Hardloopblessures voorkomen

Jezelf uitdagen steeds verder en sneller te lopen, brengt risicoā€™s met zich mee. Meer dan de helft van alle lopers heeft weleens last van pijnklachten of hardloopblessures. Zelfs de meeste getrainde lopers ontkomen er niet aan.

Lees meer Ā»
Sportfit

Shin splints

Shin splints komt veel voor bij sporters die veel lopen, rennen of springen. Denk hierbij aan hardlopers en voetballers. Sporters die last hebben van deze blessure ervaren pijn of stijfheid aan de binnenzijde van het scheenbeen.

Lees meer Ā»

Geef een reactie