Beginnen met mountainbiken: avontuur en uitdaging

Avontuurlijk fietsen

Beginnen met mountainbiken

Mountainbiken is een sport waarbij je op een mountainbike door ruige gebieden en bossen rijdt. Het is een leuke sport voor alle leeftijden en je kan zowel mountainbiken in de winter als in de zomer.

"Geef de voorkeur aan ademende kleding die de transpiratie goed afvoert. Bescherm bij koud weer je handen, voeten en hoofd met handschoenen, een muts en overschoenen"

Tips beginnen met mountainbiken

Vanwege het avontuurlijke en uitdagende karakter van de sport is mountainbiken voor veel fietsliefhebbers aantrekkelijk.  Het bos lonkt. Je wilt beginnen met mountainbiken. Maar welke maat past eigenlijk bij je? En welk zadel? Hoe stel je hem af, welke pedalen kies je en wat zijn de basisbeginselen die je moet weten om een lekker sportief rondje te kunnen trappen?

1. Training

Eén van de meest gemaakte fouten van beginners is dat ze te veel willen. Te veel kilometers en te snel achter elkaar. De kans op fietsblessures en overbelasting wordt daardoor groter. Bouw het rustig op en houd er rekening mee dat je tussen het fietsen door ook moet herstellen.

Duurtraining

Als je voor het eerst gaat fietsen, dan is conditie opbouwen belangrijk. Het tempo waarop je dan rijdt is bijvoorbeeld praattempo. Je zult merken dat na een aantal van dit soort trainingen, je minder moeite hebt met het fietsen van langere afstanden. Het effect treedt namelijk al op bij lage intensiteit.

Technische vaardigheden

Ook is het verstandig voor beginnen met mountainbiken het aanleren van de technische vaardigheden. Denk hierbij aan sturen, trappen en bochten rijden. Je kunt hier niet vroeg genoeg mee beginnen, maar neem hier zeker de tijd voor. Ook ervaren renners trainen hier nog steeds op. Meer info over fietsclinics.

Bikfitting

Bikefitting heeft als doel om de fiets optimaal af te stemmen op de fietser. Een goede positie voorkomt blessures maar verhoogt tevens het rijcomfort en dus het plezier in het fietsen. Krijg advies voor het aankopen van jouw nieuwe fiets en wegnemen van blessures of als je op zoek bent naar een betere fietspositie. Meer info over bikefitting.

Fiets apps

Fiets apps bieden verschillende trainingen aan voor beginnen met mountainbiken. Zo kun je makkelijk en snel conditie opbouwen om langere afstanden te gaan fietsen en nog lekkerder die favoriete mountainbikeroute te berijden. Meer info over fiets apps.

  • Train je gericht voor uiteenlopende doelen
  • Bepaal je zelf hoe vaak en wanneer je traint
  • Train je doelgericht en effectief op basis van je hartslagzones

2. Uitrusting

Om het maximum uit je sessies te halen zonder last te hebben van koude of nat, mag je het belang van een outfit die is aangepast aan de weersomstandigheden van je tocht niet onderschatten. Naargelang het weer: warm of koud, nat of droog, veel of weinig wind, moet je een andere outfit kiezen voor beginnen met mountainbiken.

Fietskleding

Geef de voorkeur aan ademende fietskleding die de transpiratie goed afvoert. Bescherm bij koud weer je handen, voeten en hoofd met handschoenen, een muts en overschoenen. 

Fietsschoenen

Er zijn mtb-schoenen met een harde zool en een plaatje dat je vastklikt in een klikpedaal. Hierdoor blijf je vastzitten in je pedaal en gaat alle kracht efficiënt naar je pedalen. Voor beginnen met mountainbike kun je ook eerst met stevige sportschoenen fietsen.

Helm

Op de mountainbike draag je altijd een fietshelm. Alle argumenten om geen fietshelm te dragen, kunnen de prullenbak in. Je maakt meer snelheid dan op de stadsfiets en fietst over oneffen terrein. Door een klein foutje kun je al naast je mountainbike belanden. Gelukkig zijn de helmen van tegenwoordig superlicht en ventileren ze meer dan voldoende. Last van een helm heb je dus niet.

Fietsbril

Met een goede fietsbril doe je jezelf een groot plezier. In de zomer heb je hierdoor geen last van zonlicht, ‘s winters voorkom je dat regen, modderspetters of zand in je ogen terechtkomen.

Fietscomputer

Wanneer je regelmatig lange afstanden fietst, is het soms handig om je prestaties bij te houden met een fietscomputer. Wil je bijvoorbeeld het totaal aantal gereden kilometers bijhouden? Of wil je graag weten wat je gemiddelde snelheid was gedurende een uitdagende fietstocht? Dan biedt een fietscomputer uitkomst.

Mountainbike kiezen

De keuze van je fiets is cruciaal voor beginnen met mountainbiken. Om je eerste MTB-tochten eenvoudiger te maken, kies je best voor een mountainbike die past bij je lichaamsbouw en is aangepast aan jouw niveau. Lees meer over mountainbike kiezen.

MTB-rugzak of bidon

Genoeg drinken is, zoals bij iedere sport essentieel. Neem voldoende water en sportdrank mee. Je kunt kiezen voor een fietsrugzak met watervoorraad of bidons die je op bidonhouders op je frame plaatst. Het voordeel van een rugzak is dat je er ook een reserveband en gereedschap kwijt kunt. 

3. Extra tips

Hieronder staan kort de belangrijkste dingen beschreven om je fietstochten leuk te houden.

Reservemateriaal

Onderhoud je materiaal altijd goed, zorg dat de bewegende delen voldoende gesmeerd zijn. Zorg ook voor voldoende fietsgereedschap onderweg, je kunt niet zonder een pompje, een binnenband, bandenlichters en een gereedschapssetje. Ook een ehbo-kit (ontsmettingsmiddel, pleisters, pincet, schaartje, etc.) is onmisbaar. Controleer ook regelmatig de luchtdruk in je banden, op een hard zandpad heb je voor een goede grip meer lucht in je banden nodig dan op een route met veel steentjes.

Vind een fietsgroep

Beginnen met mountainbiken is uniek, want het is zowel een individuele als groepssport. Je kunt natuurlijk alleen gaan fietsen en je doelen bereiken, maar fietsen in een groep kan het zowel fysiek als mentaal makkelijker maken (als je achter iemand fietst gaat het een stuk makkelijker).

Veel gestelde vragen

Over beginnen met mountainbiken?

Om te beginnen is mountainbiken een kwestie van lekker zitten. Het verschil tussen fietsplezier en fietsongemak gaat gepaard met de keuze voor de juiste framemaat, het afstellen van je fiets, een passend zadel en jezelf een goede basishouding aanleren.

Geef de voorkeur aan ademende kleding die de transpiratie goed afvoert. Bescherm bij koud weer je handen, voeten en hoofd met handschoenen, een muts en overschoenen. Veiligheid: een helm: je eerste redder bij een val. Voeding: voldoende energie te produceren om een inspanning te leveren, moet je regelmatig eten en drinken: •

Met de mountainbike kun je werkelijk op elke ondergronden fietsen, waar je met de racer meer afhankelijk bent van asfaltwegen. En dus kom je op veel leukere plekken, dwars door het bos, dan weer op een schotterweg, kiezelpad of landweggetje. Want mountainbiken vergt iets meer lef dan racefietsen!

Jan-Lammert

Jan-Lammert

Heb je nog vragen over beginnen met mountainbiken stel ze hieronder.

Beginnen met mountainbiken delen:

Voordelig uitrusting kopen

Met een goede fietsbril doe je jezelf een groot plezier. In de zomer heb je hierdoor geen last van zonlicht, ‘s winters voorkom je dat regen, modderspetters of zand in je ogen terechtkomen

Meer fietsdoelen

Conditie opbouwen > Voel je fit en gezond
Sportfit

Conditie opbouwen

Het hebben van een goede conditie en het optimaliseren van jouw prestaties heeft te maken met je lichamelijke basiseigenschappen. Voor de beste prestatie is het belangrijk om een combinatie te vinden tussen deze basisprincipes van sporten.

Lees meer »

Geef een reactie