Beginnen met wielrennen: voorbereid op pad bij VAM berg

Voorbereid op pad

Beginnen met wielrennen

Fietsen is gezond en wielrennen is een leuke manier om aan je conditie te werken. Maar hoe start je met wielrennen?

"Een fiets optimaal afstemmen op de fietser is het doel van bikfitting. Een goede positie voorkomt blessures maar verhoogt tevens het rijcomfort en dus het plezier in het fietsen"

Tips beginnen met wielrennen

Beginnen met wielrennen vergt enige investering: uiteraard heb je een fiets nodig, maar daarnaast ook fietskleding, een fietshelm, fietsschoenen en als je niet voor elk wissewasje afhankelijk wilt zijn van de fietsenmaker ook wat fietsgereedschap en reservemateriaal. 

1. Training

Technische vaardigheden

Naast conditie opbouwen is het verstandig om te beginnen met het aanleren van de technische vaardigheden voor beginnen met wielrennen. Denk hierbij aan in- en uitklikken van de klikpedalen, sturen, trappen, bochten rijden en waaierrijden. Je kunt hier niet vroeg genoeg mee beginnen, maar neem hier zeker de tijd voor. Ook ervaren renners trainen hier nog steeds op.

Fiets apps

Om te beginnen met fietsen hebben fiets apps verschillende trainingsschema’s. Zo kun je makkelijk en snel conditie opbouwen om langere afstanden te gaan fietsen.

  • Train je gericht voor uiteenlopende doelen
  • Bepaal je zelf hoe vaak en wanneer je traint
  • Train je doelgericht en effectief op basis van je hartslagzones
  • Verdiep je jezelf met kennis uit de topsport, in tekst en beeld


Fietsbegeleiding

Optimaal voorbereid zijn! Wielrennen is ontzettend leuk, maar het mooiste is het als je vooruitgang ziet. Als je jezelf een doel gesteld hebt is het soms lastig om daar goed naartoe te werken. Fietsbegeleiding helpt je om optimaal voorbereid aan de start te staan.

2. Uitrusting

Racefiets

Een racefiets koop je niet zomaar, er zijn diverse factoren waar je rekening mee moet houden. Let er daarom bij de aanschaf goed op de framemaat van de fiets bij jouw lichaamslengte past. Met name jouw binnen beenlengte is erg belangrijk voor de juiste framemaat. Naast de framemaat is een juiste afstelling van belang. Denk hierbij aan de hoogte en positie van jouw zadel en de lengte van de stuurpen. Met de juiste afstelling van jouw fiets voorkom je blessures en zit je ook prettiger op de fiets waardoor je beginnen met wielrennen beter kunt volhouden.

Bikefitting

Een fiets optimaal afstemmen op de fietser is het doel van bikfitting. Een goede positie voorkomt blessures maar verhoogt tevens het rijcomfort en dus het plezier in het fietsen. Krijg advies voor het aankopen van jouw nieuwe fiets en wegnemen van blessures of als je op zoek bent naar een betere fietspositie.

Fietskleding

Naast de fiets heb je natuurlijk ook fietskleding nodig. Je kunt overwegen om met gewone sportkleding te beginnen, maar dit raden we je niet aan. De speciale fietskleding is speciaal ontwikkeld om comfortabel te fietsen. Welke fietskleding heb je dan precies nodig voor beginnen met wielrennen?

Thermokleding

Door thermokleding te dragen wordt het zweet van je lichaam afgevoerd, waardoor je niet koud wordt van je eigen zweet. Dit shirt houdt je in de zomer koel en in de winter warm.

Fietsbroek

De basis ligt bij een goede fietsbroek met zeem. Er zijn veel verschillende fietsbroeken met verschillende diktes in zemen. Hoe dik je zeem moet zijn is per persoon verschillend. Let ook op dat de fietsbroeken van mannen en vrouwen ook verschillen. De zeem in een fietsbroek voor vrouwen heeft namelijk een andere vorm.

Fietsshirt

Het fietsshirt sluit nauw aan op het lichaam. Daarnaast is het voorzien van een ademend materiaal. De meeste shirts zijn voorzien van zakjes op de rug waar u eten, sleutels of andere zaken in mee kunt nemen. Onder het fietsshirt wordt meestal een thermoshirt gedragen. Deze zijn er in verschillende modellen en materialen. Ze helpen uw lichaam op tempratuur te blijven en zorgen dat vocht snel wordt afgevoerd van het lichaam.

Fietsjas

Een windjack is wel iets dat je bij je basisuitrusting moet rekenen. Wordt het net even frisser, of rijd je net een lang stuk door een koel bos? Dan kan zelfs midden in de zomer een windjack best lekker zijn. Fietsjassen houden echt alle wind tegen en houden je daardoor een stuk warmer.

Fietshandschoenen

Naast het feit dat de fietshandschoenen erg comfortabel zijn door de vulling aan de binnenzijde, zorgen ze ook voor meer grip op het stuur. Daarbij bieden ze ook wat extra bescherming tijdens een eventuele valpartij.

Fietsschoenen

Een goed zittende fietsschoen is van belang voor een goede krachtoverbrenging op de pedalen. De fietsschoenen voor een racefiets worden meestal gebruikt in combinatie met een klikpedaal. Hierbij zitten er plaatjes onder de schoenen waarmee de schoenen vast op de pedalen worden gezet. Met zo’n pedaal schiet je niet makkelijk van de pedalen af en kun je ook aan de pedalen trekken.

Fietshelm

Ga nooit op pad zonder fietshelm! Je hebt niet altijd in de hand of er een ongeluk gebeurt of niet. Zet ook een helm op voor een rustig tochtje, de valpartijen bij lage snelheid leveren vaak de ernstigste verwondingen op. Een goede helm sluit aan op het hoofd en is aan de binnenzijde verstelbaar. Let bij de aanschaf op de maat van de helm zodat deze het beste past bij jouw hoofdomtrek voor beginnen met wielrennen.

Fietsbril

Met een goede fietsbril doe je jezelf een groot plezier. In de zomer heb je hierdoor geen last van zonlicht, ‘s winters voorkom je dat regen, modderspetters of zand in je ogen terechtkomen.

Fietszadel

Schrik niet als je in het begin last hebt van een pijnlijk achterwerk. Zitvlees moet je kweken. Een goed fietszadel helpt je wel bij het comfortabel uitoefenen van de fietssport. Net als een goede zeem in de fietsbroek trouwens. Als je niet goed op het zadel zit, ontstaat er druk op delen van het zitvlak waar je dat niet wilt hebben.

Fietscomputer

Wanneer je regelmatig lange afstanden fietst, is het soms handig om je prestaties bij te houden met een fietscomputer. Wil je bijvoorbeeld het totaal aantal gereden kilometers bijhouden? Of wil je graag weten wat je gemiddelde snelheid was gedurende een uitdagende fietstocht? Dan biedt een fietscomputer uitkomst.

3. Bestemmingen

Plan een mooie fietsroute. Zoek vóór je eerste fietstocht een mooi rondje uit. Het liefst een makkelijke, over rustige wegen en met weinig afslagen. Zo kun je je concentreren op je fiets in plaats van op de route.

4. Extra tips

Hieronder staan kort de belangrijkste dingen beschreven om je fietstochten leuk te houden:

Checklist

Neem plakspullen, een reservebinnenband, voldoende eten zoals een energiereep of een energiegel en een fietsbidon met sportdrank mee.
Check altijd voordat je gaat fietsen de spanning van je banden (6 bar is het minimum) en de staat van je remmen en remblokjes.

Oefen met klikpedalen

Klikpedalen lijken misschien eng als je er nog nooit mee gefietst hebt, maar dat valt mee! Je went er snel genoeg aan. Platte pedalen zijn natuurlijk ook een optie, maar bedenk wel: met klikpedalen kun je zo veel sneller fietsen! Oefen voor je eerste echte fietsritje eens een paar keer op een grasveldje. Zo kun je vast een beetje wennen aan het in- en uitklikken voordat je echt gaat fietsen.

Ga veilig op pad

Houd je altijd aan de lokale verkeersregels – ook tijdens groepsritten. Geef signalen aan medeweggebruikers over wat je gaat doen. Ga er ook niet vanuit dat iedere automobilist je ziet, je snelheid kan soms lastig in te schatten zijn voor anderen. Hoe meer je je bewust bent van je omgeving, des te meer kan je anticiperen op bestuurders die niet opletten. Met het monteren van een setje verlichting – ook overdag – maak je jezelf nog zichtbaarder.

Vind een fietsgroep

Beginnen met wielrennen is uniek, want het is zowel een individuele als groepssport. Je kunt natuurlijk alleen gaan fietsen en je doelen bereiken, maar fietsen in een groep kan het zowel fysiek als mentaal makkelijker maken (als je achter iemand fietst gaat het een stuk makkelijker).

Veel gestelde vragen

Over beginnen met wielrennen?

Voor de meeste racefietsbanden geldt dat je ze oppompt tot 10% van je lichaamsgewicht in bar (dus weeg je 60 kg, dan pomp je je banden op tot 6 bar). Let op: sommige banden hebben een maximumdruk, dit staat vaak op de zijkant vermeld. Je kunt het natuurlijk ook altijd even navragen wanneer je nieuwe banden koopt.

Een fietsbril is niet alleen handig tegen de zon maar beschermt uw ogen ook tegen insecten en opspattende steentjes. Met een bril met verwisselbare of meekleurende glazen bent u in alle weersomstandigheden geholpen.

Bij een lekke band moet je de geplakte of reserveband in elk geval tot 6 bar kunnen oppompen om weer thuis te komen. Neem daarom altijd een pompje mee en test deze eerst thuis, met sommige handpompjes krijg je namelijk niet genoeg lucht in de banden en bij sommige typen ventiel heb je een verloopnippel nodig.

Jan-Lammert

Jan-Lammert

Heb je nog vragen over beginnen met wielrennen stel ze hieronder.

Beginnen met wielrennen delen:

Voorbereid op pad

Naast de framemaat is ook de fijne afstelling van belang. Denk hierbij aan de hoogte en positie van jouw zadel en de lengte van de stuurpen.

Meer fietsdoelen

Conditie opbouwen > Voel je fit en gezond
Sportfit

Conditie opbouwen

Het hebben van een goede conditie en het optimaliseren van jouw prestaties heeft te maken met je lichamelijke basiseigenschappen. Voor de beste prestatie is het belangrijk om een combinatie te vinden tussen deze basisprincipes van sporten.

Lees meer »

Geef een reactie