Omslagpunt berekenen voor je sport kan je helpen bij je training.

Wanneer ga jij verzuren?

Omslagpunt berekenen

Jouw omslagpunt is een waardevolle waarde. Met je omslagpunt kun je jouw hartslagzones bepalen en zo weet je of je goed traint.

"Het omslagpunt is voor iedereen persoonlijk. Je omslagpunt is goed om te weten, want met jouw omslagpunt kun je de hartslagzones bepalen"

Bepaal jouw hartslagzones

Het omslagpunt bij het sporten bepalen kan je helpen bij je training. Door te trainen op basis van je persoonlijke hartslagzones ben je in staat om de intensiteit van je inspanning goed te bewaken. Hierdoor zal je niet over je grenzen gaan maar ook niet te licht trainen. Op die manier kan je elke training optimaal benutten.

Wat is het omslagpunt

Dit is de hoogste hartslagfrequentie die je gedurende langere tijd kunt volhouden. Ga je harder, dan kom je boven je omslagpunt en verzuur je. Het omslagpunt is voor iedereen persoonlijk. Het omslagpunt bij het sporten bepalen kan je helpen bij je training. Je omslagpunt is goed om te weten, want met jouw omslagpunt kun je de hartslagzones bepalen.

Er is ook een link tussen je omslagpunt en je ademhaling. Bij lichte inspanning is je ademfrequentie laag en neem je geen diepe teugen. Als je harder gaat lopen ga je eerst diepere teugen nemen en blijft je ademfrequentie gelijk. Tot je bij je aerobe drempel bent: dan worden je teugen niet meer dieper, maar ga je sneller ademen. Blijf je dan versnellen, dan komt er een punt dat je niet meer sneller kunt ademen bij hetzelfde teugvolume. Je komt bij je omslagpunt en gaat exponentieel sneller en minder diep ademen. Je melkzuurwaarde schiet omhoog en je bovenbenen lopen vol.

Omslagpunt bepalen

Ben je nieuwsgierig naar jouw omslagpunt? Je kunt die op verschillende manieren vinden of inschatten.

Inspanningstest
Wil je hem precies weten, dan kun je een inspanningstest laten doen bij een sportarts of sporttrainer. Voordeel van zo’n test is dat het nóg een belangrijke drempelwaarde oplevert, de aerobe drempel. Die speelt een grote rol bij de bepaling van de optimale trainingssnelheid van met name langzame duurtrainingen.

Conconitest
De Conconitest is een methode om het omslagpunt te bepalen, waarbij weerstand en hartslag geleidelijk oplopen. Wat uiteindelijk gepaard gaat met de vorming van melkzuur in de spieren. Met behulp van dit omslag­punt kan men dan vrij nauw­keu­rig bepalen met welke hartfrequentie of loopsnel­heid men het meest effec­tief kan trainen om het uithoudingsvermogen te verbete­ren.

FTP test
Het FTP-vermogen is het omslagpunt niveau, het vermogen wat je net één uur kan volhouden. FTP-training is een steady state duurtraining op FTP-vermogen tussen de 20 en 60 min. Dit is dus een hele zware training. Dit komt voor wielrenners neer op een tijdrit en voor lopers een duurloop op maximale 10km snelheid.

Welke snelheid

Om welke snelheid gaat het dan? Dat is voor iedereen anders. Het vermogen wat je op omslagpunt kunt leveren is een belangrijke factor voor de duurprestatie. Op basis van je omslagpunt worden alle trainingszones vastgesteld.

Hardlopen
Je moet bij het omslagpunt denken aan de snelheid, waarmee je een 10 km wedstrijd zou kunnen lopen. De snelheid bij het omslagpunt voor topatleten ligt ruim boven de 20 km/uur. Voor recreatieve lopers zal die ergens tussen de 10 en de 15 km/uur liggen.

Bij een 10 km loop kan iemands omslagpunt bijvoorbeeld liggen bij een snelheid van 12 km per uur met een hartslagfrequentie van 175 slagen per minuut.

Fietsen
Wanneer je traint op het omslagpunt haalt je lichaam voornamelijk nog energie uit de verbranding van vetten en koolhydraten. Goed getrainde renners kunnen een uur op omslagpunt fietsen.

Het hart

Het hart geeft voortdurend informatie over de toestand van het lichaam. De hartfrequentie is een goede maatstaf voor de intensiteit van de trainingsinspanning, omdat er een rechtlijnig verband bestaat tussen de hartfrequentie en de intensiteit. Aan de hand van de rusthartslag, maximale hartslag en hartslag anaërobe drempel kan de juiste intensiteit bepaald worden. Met behulp van een sporthorloge of fietscomputer gecombineerd met een hartslagsensor kan je maximaal rendement halen uit jouw trainingen.

Wanneer ga jij verzuren?

Een inspanningstest is een perfect middel om jouw conditie in kaart te brengen en vormt een goede basis om een gericht en persoonlijk schema op te stellen.

Veel gestelde vragen

Over omslagpunt berekenen

Het omslagpunt is vooral nuttig om als je aan duursport doet, zoals fietsen, hardlopen, roeien en schaatsen. 

Dit is de hoogste hartslagfrequentie die je gedurende langere tijd kunt volhouden. Ga je harder, dan kom je boven je omslagpunt en verzuur je. Het omslagpunt is voor iedereen persoonlijk. Je omslagpunt is goed om te weten, want met jouw omslagpunt kun je de hartslagzones bepalen.

De betrouwbaarste manier om je hartslagzones te bepalen is door middel van een inspanningstest. Je komt te weten waar je anaerobe drempel ligt en je omslagpunt. Dit is het punt waarop zo veel melkzuur geproduceerd wordt dat je spieren het niet meer kunnen verwerken. 

Geen van beide. Het omslagpunt verschilt per persoon en zegt niets over je je conditie. Daarom kun je deze niet met elkaar vergelijken.

Boven het omslagpunt loopt de verzuring snel op en hou je het hoogstens enkele minuten vol. Net onder het omslagpunt lukt het wel om door te blijven gaan. Het is dus de zwaarste inspanning die je kan volhouden waarbij het lactaat nog stabiel blijft. Op het opslagpunt hou je het maximaal anderhalf uur vol. Maar als je er iets onder gaat zitten hou je het snel twee of drie uur vol. Het bepaald dus bij veel duursporten in hoge mate de prestatie.

Door te trainen op basis van je persoonlijke hartslagzones ben je in staat om de intensiteit van je inspanning goed te bewaken. Hierdoor zal je niet over je grenzen gaan maar ook niet te licht trainen. Op die manier kan je elke training optimaal benutten.

Veelgemaakte fouten

Door te trainen op basis van je persoonlijke hartslagzones ben je in staat om de intensiteit van je inspanning goed te bewaken. Hierdoor zal je niet over je grenzen gaan maar ook niet te licht trainen. Op die manier kan je elke training optimaal benutten.

Jan-Lammert

Jan-Lammert

Heb je nog vragen over conditie opbouwen stel ze hieronder.

Omslagpunt berekenen delen:

Meer hartslag

Trainen op hartslag geeft aan hoe intensief een sportactiviteit is.
Sportfit

Trainen op hartslag

Trainen op hartslag geeft aan hoe intensief een sportactiviteit is en hoe hard je lichaam moet werken om het vol te houden. Gericht trainen doe je op hartslag, in de juiste zones en voor de juiste duur.

Lees meer »
Haal meer uit je training met hartslagzones.
Sportfit

Hartslagzones

Sporters kunnen hartslagzones aanhouden om meer uit hun training te halen zoals het verbeteren van de conditie of meer focus op het verbranden van vet. Hartslagzones zijn per persoon verschillend en moeten dan ook individueel worden bepaald.

Lees meer »
Hartritmevariabiliteit - Slimmer herstellen
Sportfit

Hartritmevariabiliteit (HRV)

HRV is de afkorting van hartritmevariabiliteit en is een indicatie van je stressniveau en herstelvermogen. De heart rate variability (HRV) is de variatie in tijd tussen 2 opeenvolgende hartslagen.

Lees meer »

Geef een reactie