Loopanalyse

Effectief en blessurevrij hardlopen

Loopanalyse

Sportfit helpt om jouw hardloopprestaties te optimaliseren en risico op blessures te minimaliseren. Met behulp van video en speciale drukzolen wordt een uitgebreide check gedaan van je techniek.

"Video-analyse is niet alleen zinvol voor wedstrijdlopers maar ook voor recreatieve hardlopers. Een video-analyse kan je helpen te ontdekken wat de oorzaak is van je klachten"

Wat is een loopanalyse

Hierbij wordt gekeken naar alle aspecten van je looptechniek: afwikkeling, pasfrequentie, loopstijl, lichaamskracht en motorieke voorkeur door het toepassen van slow motion video.

Daarbij wordt gebruik gemaakt van Arion® drukzolen, die tijdens een testloop worden gebruikt om een analyse te maken van de voetafwikkeling. Deze drukzolen meten landingspunt en afwikkeling, pasfrequentie, paslengte, balans L/R, tempo, stabiliteit, grondcontacttijd en zweeftijd

Waarom een loopanalyse

Een loopanalyse geeft hardlopers essentiële informatie over hun loopstijl. Deze informatie is altijd belangrijk, hoe lang je ook al aan hardlopen doet.  Meest voorkomende problemen:

  • Overpronatie – houdt in dat de voeten te ver naar binnen kantelen.
  • Onderpronatie of supinatie – houdt in dat de voeten niet ver genoeg naar binnen kantelen.
  • Een langzame cadans – Grote stappen zetten in een te laag tempo.
  • Een hiellanding – Waar de hiel neerkomt en of dat tot problemen kan leiden.
  • Een gebrek aan kracht in je core – Hierdoor kunnen je heupen wegzakken en dit forceert de knieën en enkels naar binnen te draaien.
  • Een gebrek aan flexibiliteit – Stijve hamstrings en kuitspieren is een van de belangrijkste oorzaken van hardloopblessures.

Al deze problemen kunnen blessures veroorzaken en je loopefficiëntie ernstig beïnvloeden. Als deze echter na een loopanalyse vastgesteld zijn, kunnen ze redelijk makkelijk aangepakt worden door middel van een combinatie van het versterken van je rug- en buikspieren, het verbeteren van je flexibiliteit en het dragen van de juiste hardloopschoenen.

Voor wie

Voor beginners
Voor beginnende hardlopers echter is het een goede manier om erachter te komen wat je loopstijl is, wat je kan doen om deze te verbeteren en welke van de 2 verschillende schoentypes het beste bij je past.

Voor wedstrijdlopers
Juist voor wedstrijdlopers is een video-analyse zinvol. Een middenvoetslanding is efficiënter en door te oefenen op reactief lopen kan een loper zijn tijden zeker nog verbeteren. Dit vereist wel dat consequent wordt getraind op looptechniek, zowel aan het begin als aan het eind van bv. een intervaltraining.

Voor recreanten
Video-analyse is niet alleen zinvol voor wedstrijdlopers maar ook voor recreatieve hardlopers. Ook al vind je het niet zo belangrijk hoe hard je loopt, een video-analyse kan je helpen te ontdekken wat de oorzaak is van je klachten en om je gemakkelijker te laten hardlopen. Doordat je praktische tips krijgt die je kunt toepassen tijdens je work-out krijg je meer plezier in het hardlopen.

Blessure door verkeerde techniek
Niets is vervelender dan een hardloopblessure. Vaak is een verkeerde looptechniek hiervan de oorzaak. Denk bijvoorbeeld maar aan scheenbeen-, knie- of achillespeesklachten. Met een goede looptechniek kan je dit voorkomen. Het kan ook de loopefficiëntie te verbeteren, afhankelijk van de techniek die bij jouw motorieke voorkeur past.

Trainen voor 10 km hardlopen vraagt een mix van snelheid en uithoudingsvermogen.

Werkwijze loopanalyse

Kennismaking, bespreking hardloop- en blessureverleden. De looptechniek analyse begint met een testloop van 10 minuten die wordt uitgevoerd op de atletiekbaan óf op een verhard (asfalt/bestrating) parcours.

Na de testloop volgen video-opnames van voor- en achterzijde en beide zijkanten. Deze worden samen met de hardloper besproken.

Afhankelijk van de observaties volgt het aanleren van specifieke oefeningen om de techniek te verbeteren. Achteraf ontvang je een filmpje met het commentaar gegeven tijdens de loopanalyse.

 

Hertest

Wil je na enkele maanden checken wat je exacte vooruitgang is en wat je eventuele aandachtspunten in jouw looppatroon zijn? Zo weet je zeker dat je goed op weg bent, en loop je nog lang en gelukkig.

Loopanalyse delen:

Effectief en blessurevrij hardlopen

Meld je aan en kom langs. Voor jouw hardloopprestaties te optimaliseren en risico op blessures te minimaliseren. Veilig en verantwoord sporten met meer energie door het leven gaan.

Meer training

Halve marathon - Ultieme uitdaging
Sportfit

Trainingsschema halve marathon

Is de halve marathon jouw volgende doel? Vind hier tips en adviezen die je helpen om je goed voor te bereiden op de 21 kilometer. Hoe blijven de lange duurlopen leuk en hoe zorg je ervoor dat je geen blessure oploopt.

Lees meer »
Sneller hardlopen: daag jezelf uit!
Sportfit

Sneller hardlopen

Daag jezelf uit. Hardloop je regelmatig hard, maar krijg je het tempo niet omhoog? Of wil je eindelijk eens wat sneller worden op jouw favoriete afstand? Lees de tips over sneller hardlopen.

Lees meer »
Trainen voor 10 km hardlopen vraagt een mix van snelheid en uithoudingsvermogen.
Sportfit

10 km hardlopen

De 10 km is een van de populairste afstanden ter wereld. Trainen voor 10 km hardlopen vraagt een mix van snelheid en uithoudingsvermogen. Dat betekent dat je lange afstanden loopt die je uitdagen.

Lees meer »