Wat is jouw conditie?

VO2max

Een goede en veel gebruikte methode om te bepalen hoe het op dit moment met jouw conditie gesteld is de VO2-max methode.

179 aanbiedingen tot 29% korting
"Een goede trainingsopbouw is van belang als je sterker en sneller wil worden. Regelmatig sporten is cruciaal voor het verbeteren en onderhouden van jouw conditie"

VO2max methode

Als sporter wil je je lichamelijke conditie meestal blijven verbeteren en jezelf hierin blijven uitdagen. Zo breng je je lichaam in topvorm en voel je je energiek. Een goede en veel gebruikte methode om te bepalen hoe het op dit moment met jouw conditie gesteld is is de VO2-max methode.

Wat is VO2max

VO2Max is de maximale hoeveelheid zuurstof die jouw lichaam per minuut kan opnemen. VO2Max wordt dan ook vaak gebruikt als graadmeter om aan te geven hoe het met iemand zijn lichamelijke conditie gesteld is. Een lagere longinhoud betekent dat je minder zuurstof op kan nemen. Bij dichtgeslibde bloedvaten kan het bloed(vervoerder van zuurstof) minder snel naar de spieren. Hoe hoger de maximale zuurstofopname, des te beter jouw uithoudingsvermogen kan zijn.

Een hoger uithoudingsvermogen leidt uiteindelijk tot minder snelle vermoeidheid en verzuring van je spieren. Tijdens het hardlopen, marathon lopen, wielrennen of andere duursporten heb je, bij een beter uithoudingsvermogen, minder last van verzuring en vermoeidheid. Hierdoor kan je optimaal presteren.

Welke factoren hebben invloed

Jouw VO2Max wordt beinvloed door een aantal zaken. Sommige kun je beïnvloeden, anderen niet:

  • Talent
  • Geslacht (mannen hebben een circa 10-15% hogere VO2 max dan vrouwen)
  • Leeftijd (de VO2 max neemt met circa 0,5-1,0 % per jaar af na je 35ste)
  • Training (de VO2 max kan circa 5-25% stijgen door training)
  • Gewicht (de VO2 max is omgekeerd evenredig met het gewicht)


Training en gewicht kun je uiteraard zelf beïnvloeden. Uit onderzoek is gebleken dat aanleg ook een rol speelt. Topatleten uit verschillende duursporten hebben in het verleden waarden gehaald die met enkel training niet haalbaar zijn.

VO2max testen

VO2max kan worden gemeten of voorspeld aan de hand van verschillende testen, sommige tijdens inspanning en andere tijdens rust. Om een paar voorbeelden te noemen: maximale en submaximale tests worden vaak uitgevoerd op een loopband of hometrainer. Je kunt ook de Polar Fitness Test doen. Dit is een eenvoudige test die 5 minuten duurt en in rust wordt uitgevoerd.

De naam is afgeleid van V – volume, O2 – zuurstof, max – maximum.

Maximaal testen
Maximaal test is een maximale inspanningstest op loopband of fietsergometer. Tijdens de inspanningstest voer je de belasting geleidelijk aan op tot maximale inspanning wordt bereikt.

Sportmedisch onderzoek
Bij een sportmedisch centrum vindt er tijdens een maximale inspanningstest een ademgasanalyse plaats. Met de uitkomst van zo’n test kan nauwkeurig de anaerobe drempel (omslagpunt) worden bepaald, de VO2max en de trainingszones.

Inspanningstest
Dit is een uitgebreide fiets- of looptest om jouw omslagpunt en hartslagzones in kaart te brengen en vormt een goede basis om een gericht en persoonlijk schema op te stellen.

Coopertest
Ook kan men de VO2 max bepalen via de coopertest (minder nauwkeurig). Probeer in 12 minuten zo ver mogelijk te lopen. Via een tabel kan je dan een schatting maken van de VO2max.

Submaximale testen
Er zijn verschillende submaximale VO2-testen die een schatting geven van de VO2max. Deze testen kunnen vaak door de fysiotherapeut worden gedaan en soms kunt u de test ook zelf uitvoeren in een thuissituatie.

De Ästrand test
Een fietstest gedurende 6 minuten waarbij de hartslag wordt gemeten gedurende de 5e en 6e minuut. De zwaarte voer je geleidelijk op en de trapfrequentie blijft daarbij steeds 60 omwentelingen per minuut.

De PWC test
Een fietstest waarbij de belasting ( het vermogen op een fietsergometer) per 2 minuten wordt verhoogd tot de hartslag is bereikt van 130 ( ongetraind), 150 ( getraind) of 170 ( goed getraind) slagen per minuut.

De Harvard steptest
Een opstapte waarbij je gedurende 5 minuten in een ritme van 30x per minuut op een bankje op- en afstapt. De hartslag wordt gemeten direct na afloop en via een tabel kan je dan een schatting maken van de VO2max.

VO2max verbeteren

Een van de beste manieren is HIIT training. HIIT zorgt ervoor dat de intensiteit van je inspanning voor korte tijd nabij, of zelfs boven de anaerobe drempel komt alvorens je terugkeert naar een lagere, aerobe intensiteit. Deze vorm van korte, herhaalde overbelasting zorgt ervoor dat je hart en longen zich aanpassen aan de eisen die eraan worden gesteld.

Sporthorloges

Activity trackers en sporthorloges beginnen met het combineren van gegevens zoals rusthartslag, leeftijd, geslacht, gewicht en andere persoonlijke informatie. Op deze manier wordt een beginwaarde ingeschat. Voor een preciezere score gebruiken wearables de relatie tussen tempo en hartslag tijdens je trainingen. Dit komt omdat personen met een hogere VO2 Max een lagere hartslag hebben terwijl ze in hetzelfde tempo lopen in vergelijking met personen met een lagere VO2 Max.

Voordelig sporthorloge kopen

Hoe hoger je VO2max, hoe fitter je in principe bent. De meting is met een sporthorloge niet zo nauwkeurig als een inspanningstest.

179 aanbiedingen tot 29% korting

Veel gestelde vragen

Over VO2max

Leeftijd, vermoeidheid, anaerobe drempel en hoe bekend je bent met de roeibeweging kunnen allemaal effect hebben op de VO2max.

Bijvoorbeeld: een sporter met een hoge anaerobe drempel kan beter presteren dan iemand anders, ondanks een lagere VO2max. Dit kan een factor zijn bij mensen die ongetraind zijn: door gebrek aan training kunnen ze meer afhankelijk zijn van hun natuurlijke anaerobe vermogen.

VO2max kan verbeteren door training, maar hoezeer je kan verbeteren is gelimiteerd. Over het algemeen kan een ongetraind persoon zich sterker verbeteren (tot ongeveer 20%) dan iemand die al goed getraind is (misschien slechts 3-5%).

VO2max delen:

Meer hartslag

Geef een antwoord