Fietsgids

Optimaal voorbereid

Fietsgids

Fietsen is leuk, maar je wilt ook graag beter worden. Het voordeel van fietsen is dat je veel kunt verbeteren door te trainen. Sportfit helpt je graag op weg.

"Intervaltraining zorgt voor een betere conditie, maar is ook geschikt wanneer je wilt afvallen. Ben je aan het trainen voor een wedstrijd? Met intervaltraining zorg je ook dat je sneller gaat fietsen"

Beginnen met wielrennen

Wil je graag beginnen met fietsen? Dan is het van groot belang dat je dit goed aanpakt. Welke schema’s kun je volgen, wat voor soort fietsuitrusting heb je nodig? Daarnaast is verstandig om te beginnen met het aanleren van de technische vaardigheden.

Beginnen met mountainbiken: avontuur en uitdaging
Sportfit

Beginnen met mountainbiken

Vanwege het avontuurlijke en uitdagende karakter van de sport is mountainbiken voor veel fietsliefhebbers aantrekkelijk. Hoe leuker je mountainbiken gaat vinden, hoe gemotiveerder je bent om jezelf het fietsen eigen te maken.

Lees meer »

Fietsdoelen

Het is al vaak bewezen dat een doel helpt om vol te houden, dat geldt ook voor fietsen. Het houdt je scherp en gemotiveerd. Bijvoorbeeld 75 kilometer onafgebroken fietsen of meedoen aan fietsevenement.

Conditie opbouwen > Voel je fit en gezond
Sportfit

Conditie opbouwen

Het hebben van een goede conditie en het optimaliseren van jouw prestaties heeft te maken met je lichamelijke basiseigenschappen. Voor de beste prestatie is het belangrijk om een combinatie te vinden tussen deze basisprincipes van sporten.

Lees meer »

Fietsblessures

Fietsen is een leuke en spannende manier om te trainen. Of we het nu op de baan of op de weg doen, er zijn bepaalde gevaren die je in gedachte moet houden om vaak voorkomende fietsblessures te vermijden.

Top 7 fietsblessures | Sportfit
Sportfit

Top 8 fietsblessures

Wielrennen is niet zo’n blessuregevoelige sport als bijvoorbeeld voetbal en hardlopen. Toch zijn er genoeg fietsers die zich vanwege verschillende blessures melden bij een arts of fysiotherapeut.

Lees meer »
Voorkom zadelpijn - Met plezier fietsen
Sportfit

Voorkom zadelpijn

Het liefst zitten we zo veel mogelijk op de fiets. De een wil crossen door de bossen, de ander wil racen op het asfalt. Wanneer je te lang of te vaak op je tweewieler zit, is er een kans dat je zadelpijn krijgt.

Lees meer »
Sportfit

Lopersknie

De lopersknie is een knieblessure die bij veel hardlopers voorkomt. Zeker beginnende lopers hebben veel risico op deze blessure. Om deze blessure te voorkomen is het belangrijk te weten waarom deze ontstaat.

Lees meer »

Wielerevenementen

Sportfit

Les 3 Ballons

Op slechts 600 km vanaf Utrecht kun je een prachtige Granfondo rijden in de Franse Vogezen. Dit gebied, bekend om de uitgestrekte bossen en glooiende landschappen, is het terrein voor Les 3 Ballons.

Lees meer »
Ronde van Vlaanderen - De ultieme uitdaging!
Sportfit

Ronde van Vlaanderen

Één dag eerder dan de profrenners aan de start van de Ronde van Vlaanderen staan, heb jij de kans om dit monument van de wielersport zelf te rijden.

Lees meer »
Luik - Bastenaken - Luik - Een echte heuvelklassieker
Sportfit

Luik-Bastenaken-Luik

De LBL Ardennen Classic is een échte heuvelklassieker. Venijnige klimmetjes zetten je benen constant op scherp en het bereiken van elke top is een absolute prestatie!

Lees meer »

Jouw training optimaliseren

In het Sportlab komt alles bij elkaar wat je nodig hebt om een betere sporter te worden. Met de resultaten van de testen kun je veel slimmer trainen. Je boekt meer progressie en hebt minder kans op fietsblessures.

Veel gestelde vragen

Over fietstraining

Ja! Wanneer je goed op je fiets zit, beleef je meer plezier aan je sport. Bij een goede fietsmeting kijkt de specialist onder andere naar je lichaamslengte en binnen beenlengte. Op basis daarvan kan hij je zadelhoogte, stuurhoogte, stuurlengte, stuurbreedte en framehoogte bepalen. Je zult daardoor minder snel last krijgen van je rug en het fietsen langer vol kunnen houden.

Om het optimale uit je prestaties te halen en om blessures te voorkomen is een juiste framemaat belangrijk. Op een te grote of te kleine fiets zit je immers niet lekker. De framemaat wordt bepaald door de lengte van de zitbuis, ofwel de afstand tussen het centrum van je trappers en de kruising met de liggende framebuis. Je framemaat is dus afhankelijk van de lengte van je benen.

Let op! Maten kunnen per merk verschillen. Maat 56 bij Specialized kan zomaar maatje 58 bij Trek zijn. 

Het grootste voordeel van een kliksysteem is de efficiëntere krachtoverbrenging. Doordat je met je schoen vastzit aan het pedaal kun je zowel omlaag als omhoog kracht leveren. Het grote nadeel is dat je vast zit aan je pedalen, en dat is wennen! Dit kan de eerste ritten problemen opleveren. Gelukkig is in- en uitklikken eenvoudig en went het snel. 

Je moet niets. Het aantal keren dat je fietst per week is afhankelijk van je beschikbare tijd en je doel. Wel geldt dat meerdere intensieve ritten per week meer bijdragen aan een betere conditie en gezondheid dan één lange weekendrit.

Dat hangt af van je trainingsdoelen. Wil je in de Alpen gaan fietsen of een tocht van meer dan 200 km maken? Dan kan fietsbegeleiding je daar uitstekend bij helpen. Bovendien kan een trainer je fietstechniek verbeteren. Daar gaat niet alleen het fietsplezier van omhoog, de weg wordt er ook een stuk veiliger op. 

Ja. Een fietsbroek voorkomt klachten zoals een geïrriteerde huid, schuurplekken en zadelpijn. De zeem zorgt er voor dat het zweet wordt opgenomen en je dus droge billen houdt tijdens het fietsen. Daarnaast zorgt de zeem voor demping en comfort.

Jan-Lammert

Jan-Lammert

Heb je nog vragen over fietstraining stel ze hieronder.

Fietstraining delen:

Meer fietstips

De maximale hartslag wordt gebruikt om belangrijke gegevens zoals jouw omslagpunt en hartslagzones te berekenen.
Sportfit

Maximale hartslag

De hoogst haalbare hartslag voor jou is je maximale hartslag. De maximale hartslag wordt gebruikt om belangrijke gegevens zoals jouw omslagpunt en hartslagzones te berekenen. De hoogte van je maximale hartslag zegt niets over je conditie.

Lees meer »
Trainen op hartslag geeft aan hoe intensief een sportactiviteit is.
Sportfit

Trainen op hartslag

Trainen op hartslag geeft aan hoe intensief een sportactiviteit is en hoe hard je lichaam moet werken om het vol te houden. Gericht trainen doe je op hartslag, in de juiste zones en voor de juiste duur.

Lees meer »
Doorfietsen in de winter - Blijf lekker warm
Sportfit

Doorfietsen in de winter

Fietsen in de winter kan behoorlijk koud zijn. Zorg er dan ook voor dat je de juiste fietsuitrusting hebt, wanneer je de deur uit gaat. tijdens de koudere maanden kun je ook genieten van je fietstocht.

Lees meer »