Optimaal voorbereid
Fietsgids
Fietsen is leuk, maar je wilt ook graag beter worden. Het voordeel van fietsen is dat je veel kunt verbeteren door te trainen. Sportfit helpt je graag op weg.
Beginnen met wielrennen
Wil je graag beginnen met fietsen? Dan is het van groot belang dat je dit goed aanpakt. Welke schema’s kun je volgen, wat voor soort fietsuitrusting heb je nodig? DaarnaastĀ is verstandig om te beginnen met het aanleren van de technische vaardigheden.
Beginnen met wielrennen
Fietsen is gezond en wielrennen is een leuke manier om aan je conditie te werken. Maar hoe start je met wielrennen?
Fietsdoelen
Het is al vaak bewezen dat een doel helpt om vol te houden, dat geldt ook voor fietsen. Het houdt je scherp en gemotiveerd. Bijvoorbeeld 75 kilometer onafgebroken fietsen of meedoen aan fietsevenement.
Conditie opbouwen
Het hebben van een goede conditie en het optimaliseren van jouw prestaties heeft te maken met je lichamelijke basiseigenschappen. Voor de beste prestatie is het belangrijk om een combinatie te vinden tussen deze basisprincipes van sporten.
Beginnen met wielrennen
Fietsen is gezond en wielrennen is een leuke manier om aan je conditie te werken. Maar hoe start je met wielrennen?
Fietsblessures
Fietsen is een leuke en spannende manier om te trainen. Of we het nu op de baan of op de weg doen, er zijn bepaalde gevaren die je in gedachte moet houden om vaak voorkomende fietsblessures te vermijden.
Top 8 fietsblessures
Wielrennen is niet zoān blessuregevoelige sport als bijvoorbeeld voetbal en hardlopen. Toch zijn er genoeg fietsers die zich vanwege verschillende blessures melden bij een arts of fysiotherapeut.
Voorkom zadelpijn
Het liefst zitten we zo veel mogelijk op de fiets. De een wil crossen door de bossen, de ander wil racen op het asfalt. Wanneer je te lang of te vaak op je tweewieler zit, is er een kans dat je zadelpijn krijgt.
Lopersknie
De lopersknie is een knieblessure die bij veel hardlopers voorkomt. Zeker beginnende lopers hebben veel risico op deze blessure. Om deze blessure te voorkomen is het belangrijk te weten waarom deze ontstaat.
Wielerevenementen
Les 3 Ballons
Op slechts 600 km vanaf Utrecht kun je een prachtige Granfondo rijden in de Franse Vogezen. Dit gebied, bekend om de uitgestrekte bossen en glooiende landschappen, is het terrein voor Les 3 Ballons.
Parijs-Roubaix Challenge
Vierentwintig uur voordat de profrenners aan hun wedstrijd beginnen, ervaar jij de Hel van het Noorden als wielertoerist. De finish is er Ć©Ć©n om nooit meer te vergeten: op de beroemde wielerbaan in Roubaix.
Luik-Bastenaken-Luik
De LBL Ardennen Classic is een Ć©chte heuvelklassieker. Venijnige klimmetjes zetten je benen constant op scherp en het bereiken van elke top is een absolute prestatie!
Jouw training optimaliseren
In het Sportlab komt alles bij elkaar wat je nodig hebt om een betere sporter te worden. Met de resultaten van de testen kun je veel slimmer trainen. Je boekt meer progressie en hebt minder kans op fietsblessures.
Veel gestelde vragen
Over fietstraining
Is een fietsmeting verstandig?
Ja! Wanneer je goed op je fiets zit, beleef je meer plezier aan je sport. Bij een goede fietsmeting kijkt de specialist onder andere naar je lichaamslengte en binnen beenlengte. Op basis daarvan kan hij je zadelhoogte, stuurhoogte, stuurlengte, stuurbreedte en framehoogte bepalen. Je zult daardoor minder snel last krijgen van je rug en het fietsen langer vol kunnen houden.
Welke framemaat past bij mij?
Om het optimale uit je prestaties te halen en om blessures te voorkomen is een juiste framemaat belangrijk. Op een te grote of te kleine fiets zit je immers niet lekker. De framemaat wordt bepaald door de lengte van de zitbuis, ofwel de afstand tussen het centrum van je trappers en de kruising met de liggende framebuis. Je framemaat is dus afhankelijk van de lengte van je benen.
Let op! Maten kunnen per merk verschillen. Maat 56 bij Specialized kan zomaar maatje 58 bij Trek zijn.Ā
Klikpedalen of niet?
Het grootste voordeel van een kliksysteem is de efficiĆ«ntere krachtoverbrenging. Doordat je met je schoen vastzit aan het pedaal kun je zowel omlaag als omhoog kracht leveren. Het grote nadeel is dat je vast zit aan je pedalen, en dat is wennen! Dit kan de eerste ritten problemen opleveren. Gelukkig is in- en uitklikken eenvoudig en went het snel.Ā
Hoe vaak moet ik fietsen?
Je moet niets. Het aantal keren dat je fietst per week is afhankelijk van je beschikbare tijd en je doel. Wel geldt dat meerdere intensieve ritten per week meer bijdragen aan een betere conditie en gezondheid dan Ć©Ć©n lange weekendrit.
Heb ik een fietsbegeleiding nodig?
Dat hangt af van je trainingsdoelen. Wil je in de Alpen gaan fietsen of een tocht van meer dan 200 km maken? Dan kan fietsbegeleiding je daar uitstekend bij helpen. Bovendien kan een trainer je fietstechniek verbeteren. Daar gaat niet alleen het fietsplezier van omhoog, de weg wordt er ook een stuk veiliger op.Ā
Moet ik een fietsbroek aan?
Ja. Een fietsbroek voorkomt klachten zoals een geĆÆrriteerde huid, schuurplekken en zadelpijn. De zeem zorgt er voor dat het zweet wordt opgenomen en je dus droge billen houdt tijdens het fietsen. Daarnaast zorgt de zeem voor demping en comfort.
Jan-Lammert
Heb je nog vragen over fietstraining stel ze hieronder.
Sportfit
Fietstraining delen:
Meer fietstips
Fietsen met Polar
De Polar fietscomputers zijn uitgerust met essentiƫle functies voor fietsers en bieden hartslagbegeleiding, compatibiliteit met externe vermogensmeters, Strava Live Segments en Polar Smart Coaching.
Fietsen in het donker
Als fietser ben je een kwetsbare weggebruiker. Daarom is het extra belangrijk dat je zorgt dat je goed zichtbaar bent voor andere verkeersdeelnemers om ongelukken te voorkomen.
Fietsen met Garmin
Voor iedereen die grenzen verlegt en nooit genoegen neemt. Garmin fietscomputers helpen je om te trainen, verkennen en alert te blijven.