Fietsgids

Optimaal voorbereid

Fietsgids

Fietsen is leuk, maar je wilt ook graag beter worden. Het voordeel van fietsen is dat je veel kunt verbeteren door te trainen. Sportfit helpt je graag op weg.

"Intervaltraining zorgt voor een betere conditie, maar is ook geschikt wanneer je wilt afvallen. Ben je aan het trainen voor een wedstrijd? Met intervaltraining zorg je ook dat je sneller gaat fietsen"

Beginnen met wielrennen

Wil je graag beginnen met fietsen? Dan is het van groot belang dat je dit goed aanpakt. Welke schema’s kun je volgen, wat voor soort fietsuitrusting heb je nodig? Daarnaast is verstandig om te beginnen met het aanleren van de technische vaardigheden.

Fietsdoelen

Het is al vaak bewezen dat een doel helpt om vol te houden, dat geldt ook voor fietsen. Het houdt je scherp en gemotiveerd. Bijvoorbeeld 75 kilometer onafgebroken fietsen of meedoen aan fietsevenement.

Fietsblessures

Fietsen is een leuke en spannende manier om te trainen. Of we het nu op de baan of op de weg doen, er zijn bepaalde gevaren die je in gedachte moet houden om vaak voorkomende fietsblessures te vermijden.

Wielerevenementen

Jouw training optimaliseren

In het Sportlab komt alles bij elkaar wat je nodig hebt om een betere sporter te worden. Met de resultaten van de testen kun je veel slimmer trainen. Je boekt meer progressie en hebt minder kans op fietsblessures.

Veel gestelde vragen

Over fietstraining

Ja! Wanneer je goed op je fiets zit, beleef je meer plezier aan je sport. Bij een goede fietsmeting kijkt de specialist onder andere naar je lichaamslengte en binnen beenlengte. Op basis daarvan kan hij je zadelhoogte, stuurhoogte, stuurlengte, stuurbreedte en framehoogte bepalen. Je zult daardoor minder snel last krijgen van je rug en het fietsen langer vol kunnen houden.

Om het optimale uit je prestaties te halen en om blessures te voorkomen is een juiste framemaat belangrijk. Op een te grote of te kleine fiets zit je immers niet lekker. De framemaat wordt bepaald door de lengte van de zitbuis, ofwel de afstand tussen het centrum van je trappers en de kruising met de liggende framebuis. Je framemaat is dus afhankelijk van de lengte van je benen.

Let op! Maten kunnen per merk verschillen. Maat 56 bij Specialized kan zomaar maatje 58 bij Trek zijn. 

Het grootste voordeel van een kliksysteem is de efficiëntere krachtoverbrenging. Doordat je met je schoen vastzit aan het pedaal kun je zowel omlaag als omhoog kracht leveren. Het grote nadeel is dat je vast zit aan je pedalen, en dat is wennen! Dit kan de eerste ritten problemen opleveren. Gelukkig is in- en uitklikken eenvoudig en went het snel. 

Je moet niets. Het aantal keren dat je fietst per week is afhankelijk van je beschikbare tijd en je doel. Wel geldt dat meerdere intensieve ritten per week meer bijdragen aan een betere conditie en gezondheid dan één lange weekendrit.

Dat hangt af van je trainingsdoelen. Wil je in de Alpen gaan fietsen of een tocht van meer dan 200 km maken? Dan kan fietsbegeleiding je daar uitstekend bij helpen. Bovendien kan een trainer je fietstechniek verbeteren. Daar gaat niet alleen het fietsplezier van omhoog, de weg wordt er ook een stuk veiliger op. 

Ja. Een fietsbroek voorkomt klachten zoals een geïrriteerde huid, schuurplekken en zadelpijn. De zeem zorgt er voor dat het zweet wordt opgenomen en je dus droge billen houdt tijdens het fietsen. Daarnaast zorgt de zeem voor demping en comfort.

Fietstraining delen:

Meer fietstips