Pijnloos genieten
Voorkom zadelpijn
Het liefst zitten we zo veel mogelijk op de fiets. De een wil crossen door de bossen, de ander wil racen op het asfalt. Wanneer je te lang of te vaak op je tweewieler zit, is er een kans dat je zadelpijn krijgt.
6 tips zadelpijn voorkomen
Zadelpijn is een veelvoorkomend probleem bij fietsers, ongeacht het niveau. Zadelpijn kan voortkomen uit verschillende oorzaken, maar de meest voorkomende oorzaak is toch wel dat men ongetraind aan een rit begint die groter is dan men normaliter rijdt. Anders gezegd, je hebt nog niet genoeg zitvlees.
Wat is zadelpijn
Het is eerder een overkoepelende term die wordt gebruikt voor alle blessures op en rondom het zitvlak. Een aantal voorbeelden van veel voorkomende vormen van zadelpijn zijn:
- Schuurplekken op de binnenbenen
- Pijnlijke billen
- Tintelingen of zelfs doofheid van de genitaliƫn
1. Juiste fietshouding
Het kan zijn dat je fiets verkeerd is afgesteld. Je zit bijvoorbeeld te laag met het zadel, waardoor er veel druk op je zitvlees komt of je trapt niet in de juiste hoek. Of je zit juist te hoog, waardoor je veel gaat schuiven en je huid daardoor geĆÆrriteerd raakt. Om dit te voorkomen is het aan te raden om een bikefitting te doen. Door een bikefitting kom je er achter wat je ideale fietspositie is en zal de Bikefitting zadelpijn voorkomen.Ā
2. Zorg voor de juiste zadelbreedte
Het soort zadel, maar ook de stand van het zadel is bepalend voor het zitcomfort. Bij een te smal zadel pas je er niet met beide zitbotjes op. Bij een te breed zadel schuif je naar voren, wat kan gaan schuren. Vrouwen hebben meestal een wat breder zadel nodig, maar hoe sportiever (dieper gebogen) je zit, des te smaller het zadeltype moet zijn.
De meeste mensen ervaren het meeste comfort als ze op hun zitbotjes zitten. En de afstand tussen die zitbotjes kan je meten. Fabrikanten spelen daar tegenwoordig op in door zadels in 2 tot 3 breedtematen aan te bieden, veelal varieĢrend van 130mm tot 155mm. Sommige modellen voor dames gaan zelfs tot 168mm breedte.
3. Bekijk de vorm van het zadel
3 punten waar je kan opletten.
- Ten eerste de bolling over de breedte, van achteren gezien. Dus: hoeveel hoger of lager is het midden van het zadel ten opzichte van de plek waar je zitbotjes rusten.
- Ten tweede de verhoging van de achterkant. Als je het zadel van de zijkant bekijkt, zie je bij sommige zadels een soort kommetje in het midden.
- Een derde factor: een deel van de modellen is uitgerust met een gat of sleuf in het midden.
4. Stel je zadelhoogte juist af
Zet het zadel op de juiste hoogte, bij een te hoog zadel moeten jouw heupen vaak meedraaien en schuurt de huid langs de broek. De zadelhoogte wordt bepaald door tussenbeenlengte, cranklengte, dikte schoenplaatje, merk pedaal, soort inlegzooltje.
5. Zadeltilt en setback
Tilt is de hoek waaronder je zadel staat. Dus punt omhoog, of punt omlaag.
Setback
De setback is de afstand van zadel t.o.v. de trapas. Een zadel dat te ver naar voren staat, zal meer druk op de handen geven. Maar er ook voor zorgen, dat je naar voren glijdt op je zadel. Dit heeft te maken met de ligging van je zwaartepunt ten op zichte van de trapas.
De setback van het zadel is de meest belangrijke afstelling, na afstelling van de fietsschoenen, omdat zo de beste krachtoverbrenging wordt bepaald. Het bepaald hoe je spieren worden belast.
6. Overweeg een zadeldrukmeting
Bij een zadeldrukmeting kan een bikefitter precies zien hoe iemand op zijn of haar fiets zit. Met deze technologie bekijkt de expert ook hoe iemand beweegt tijdens het fietsen. Het is een precisieklusje, maar dan weet je zeker dat je goed op je fiets zit.
7. Zonder ondergoed in de fietsbroek
De aanschaf van een goede fietsbroek is geen overbodige luxe. Zeker als je lange en mooie kilometers wil afleggen.Ā Het allerbelangrijkste van een fietsbroek is de zeem en de pasvorm. Kies vooral een goede fietsbroek zonder irriterende randjes. Verander regelmatig van type fietsbroek. Elke fietsbroek zit toch even weer wat anders.
In de was
Als je een paar uur in het zadel hebt gezeten, trek dan na terugkomst de wielerbroek meteen uit en blijf er niet in rondlopen, bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken van de fiets. Zo geef je bacteriƫn in het zeem en de broek niet of minder kans om schade aan te richten. Was de broek met een antibacterieel wasmiddel.
Pijnloos genieten
Zadelpijn kan je fietsplezier flink verpesten. Gooi niet meteen je zadel weg, want meestal is dat niet de (enige) oorzaak van zadelpijn.
Veel gestelde vragen
Over voorkom zadelpijn
Hoe stel ik mijn zadel af?
Kun je met gestrekt been je hiel op je pedaal zetten, dan is de zadelhoogte goed. Kun je al zittend met de voet op de grond staan, dan staat het zadel te laag. Moet je te ver voor op je zadel zitten, dan staat het te hoog.
Wat is de juiste breedte van mijn zadel?
Is je zadel te smal, dan pas je er niet met beide zitbotten op. Is het te breed, dan schuif je naar voren. Vrouwen hebben meestal een wat breder zadel nodig dan mannen. Hoe sportiever je zit, des te smaller je zadeltype moet zijn.
Moet ik mijn fiets afstellen?
Elke fiets moet afgesteld worden op jouw lichaam om comfortabel te kunnen fietsen en zadelpijn te voorkomen. Is je fiets te groot, dan staat het stuur te ver van je af en kun je naar voren schuiven op je zadel ā au! Is je fiets te klein, dan staat je zadel te laag en trap je niet efficiĆ«nt.
Veelgemaakte fouten
Ondergoed onder de fietsbroek
Zelfs met een perfect passend zadel en fiets kun je last krijgen van zadelpijn als je je onderbroek aanhoudt, vooral wanneer je lange tochten maakt in warm weer. Terwijl je trapt vormen je zadel, onderbroek en de zoutkristallen van je opgedroogde zweet net schuurpapier voor je billen. Het wordt nog erger als het vochtig is of regent, want natte huid is nog kwetsbaarder voor schuren.
Jan-Lammert
Heb je nog vragen over voorkom zadelpijn stel ze hieronder.
Sportfit
Voorkom zadelpijn delen:
Meer fietsblessures
Top 8 fietsblessures
Wielrennen is niet zoān blessuregevoelige sport als bijvoorbeeld voetbal en hardlopen. Toch zijn er genoeg fietsers die zich vanwege verschillende blessures melden bij een arts of fysiotherapeut.
Blessurevrij fietsen
Fietsen is niet zoān blessuregevoelige sport als bijvoorbeeld voetbal en hardlopen. Toch zijn er genoeg wielrenners en mountainbikers die zich vanwege verschillende blessures melden bij een arts of fysiotherapeut.
Rugpijn met wielrennen
Veel wielrenners klagen over rugpijn tijdens wielrennen. Een zeurende pijn die erger wordt als je bergop fietst, een zware versnelling trapt of een stuk tegen de wind in rijdt.