Doorfietsen in de winter - Blijf lekker warm

Zorg voor juiste uitrusting

Doorfietsen in de winter

Fietsen in de winter kan behoorlijk koud zijn. Zorg er dan ook voor dat je de juiste fietsuitrusting hebt, wanneer je de deur uit gaat. tijdens de koudere maanden kun je ook genieten van je fietstocht.

"De winterse kou en uitdagingen mogen je niet tegenhouden om door te blijven fietsen. Met de juiste uitrusting en voorzorgsmaatregelen kun je de schoonheid en voldoening van fietsen in de winter ervaren"

7 tips voor fietsen in de winter

Fietsen in de winter kan uitdagend zijn, maar met deze 7 tips blijf je comfortabel en veilig.

1. Pas je fietskleding aan

Let erop dat je fietskleding winddicht, waterafstotend en ademend is. Transpiratie zorgt er namelijk voor dat je het onherroepelijk koud krijgt. Kies met de koude dagen voor 3-lagensysteem, zodat je bewegingsvrijheid blijft houden. Daarnaast is het verstandig om voor wat opvallendere kleuren te kiezen, zodat je beter zichtbaar bent. Reflecterende materialen op de kleding werken ook goed, maar pas als het licht erop valt.

3-lagen systeem
Je kan op vrijwel alle weersomstandigheden kleden. Door 3 lagen fietskleding te dragen profiteer je van de vochtregulerende werking van de kleding. De huid blijft droog en je behoudt de ideale lichaamstemperatuur, waardoor je optimaal kunt presteren.

Laag 1
Onderkleding: Dit is de basislaag die het transpiratievocht van de huid wegtrekt en naar de buitenkant van de thermokleding afvoert. Daar verdampt het of wordt het doorgegeven aan de volgende laag. Voor een optimale werking is het noodzakelijk dat de onderkleding aansluit op het lichaam.

Laag 2
Fietsshirt/fietsbroek: De tweede laag, een fietsshirt en fietsbroek, zorgt voor isolatie en warmte. Daarnaast geeft het transpiratievocht en overtollige warmte door aan de volgende laag of aan de buitenlucht. Als de temperatuur daalt, zorgt deze laag ervoor dat uw lichaamswarmte behouden blijft. In de winter is het dus aan te raden een goed shirt te kiezen met lange mouwen voor extra warmte.

Laag 3
Fietsjas: De laatste laag, een fietsjas, beschermt tegen invloeden van buitenaf, zoals wind, regen en kou. Tegelijkertijd voert het transpiratievocht en overtollige warmte uit de onderste lagen af.

2. Overschoenen

Houd je voeten lekker warm en droog met overschoenen. Bij koudere temperaturen houden overschoenen je voeten lekker warm tijdens het wielrennen of mountainbiken. Overschoenen zorgen er ook voor dat je fietsschoenen lekker schoon blijven. Je kan ook winter fietsschoenen (meestal MTB) met eventueel andere pedalen aanschaffen.

3. Draag een fietsbril

In de winter kun je veel last hebben van opspattend water, wat je niet in je ogen wil krijgen. Het voordeel van goede gele glazen is dat die vaak contrast verhogend werken en je door de kleur een licht en zomers gevoel krijgt. Let er op dat je fietsbril kan ventileren, een beslagen bril is niet prettig.

4. Warme fietshandschoenen

Tijdens het fietsen gebruik je je handen niet heel intensief en daardoor zijn dat de onderdelen van je lijf die snel koud worden. Je handen liggen ook altijd in de wind en daarom zijn goede fietshandschoenen zeker aan te raden. Er zijn fietshandschoenen die wind- en waterdicht zijn. Ideaal voor het fietser in de winter!

5. Zorg voor een warm hoofd

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus necMet alleen een fietshelm op kan het tijdens het fietsen in de wintermaanden vrij koud zijn. Een helm zorgt natuurlijk wel voor iets van warmte, maar hier heb je mogelijk in de winter te weinig aan. Slim is dan een muts of een haarband onder je helm te dragen. Daarnaast zorgt ook een kol voor extra warmte rondom je hoofd tijdens het fietsen. ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

6. Fietsverlichting

Een stuk korter zijn de winterdagen dan de zomerdagen. Wielrennen aan het eind van de middag kan er in de winter voor zorgen dat je door schermer of in het donker terug moet. Het is dus aan te raden fietsverlichting aan te schaffen of bij je te hebben wanneer je gaat wielrennen in de winter.

7. Winterbanden

Ook in de winter kun je met de juiste fietsbanden veilig met de racefiets de weg op. Met 4 seizoenen banden zorg je tijdens de koude dagen van het jaar voor meer grip en dus voor een verhoogde veiligheid tijdens je rit op de racefiets.

Veelgestelde vragen

Over doorfietsen in de winter?

Fietsen in de winter kan veilig zijn als je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Zorg voor goede fietskleding die je warm en droog houdt, gebruik verlichting en reflecterende materialen om zichtbaar te blijven, en wees voorzichtig op gladde wegen. Pas je snelheid aan en vermijd ijzige of besneeuwde plekken indien mogelijk.

Ā 

Het gebruik van winterbanden met meer grip kan nuttig zijn bij het fietsen in winterse omstandigheden. Winterbanden hebben een speciaal profiel dat meer tractie biedt op besneeuwde of ijzige wegen. Overweeg om contact op te nemen met een lokale fietsenwinkel voor advies over welke banden het meest geschikt zijn voor jouw fiets en rijomstandigheden.

Het winterweer kan invloed hebben op je fiets. Bescherm je fiets tegen vocht en corrosie door regelmatig schoon te maken en in te vetten. Zorg ervoor dat je ketting goed gesmeerd is en controleer je remmen regelmatig om ervoor te zorgen dat ze goed werken. Overweeg ook om je fiets binnen op te bergen wanneer mogelijk.

Bij het fietsen in de winter is het belangrijk om je warm en droog te houden. Draag gelaagde kleding, zodat je je kunt aanpassen aan veranderende temperaturen. Investeer in thermische fietskleding, zoals een geĆÆsoleerde fietsjas, thermische leggings, handschoenen en overschoenen om je lichaamswarmte vast te houden. Een goed passende en geĆÆsoleerde fietshelm is ook essentieel.

Ja, er zijn extra veiligheidsmaatregelen die je kunt nemen tijdens het fietsen in de winter. Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent met behulp van fietsverlichting, reflecterende kleding of accessoires. Wees voorzichtig bij het naderen van kruispunten en vermijd plotselinge manoeuvres. Houd rekening met de weersomstandigheden en pas je rijstijl aan, vooral bij gladheid.

Er zullen dagen zijn waarop de weersomstandigheden te extreem zijn om veilig te fietsen. In dat geval is het verstandig om binnen te blijven en te kiezen voor alternatieve trainingsmethoden, zoals een hometrainer, spinningklas of andere indoorfietsactiviteiten.

Sportcoach JL

Sportcoach JL

Heb je nog vragen over doorfietsen in de winter stel ze hieronder.

Doorfietsen in de winter delen:

Voordelig fietsuitrusting kopen

Klaar om je fietsuitrusting te upgraden voor het komende seizoen? Mis deze geweldige aanbiedingen niet en bereid je voor op avontuurlijke ritten, ongeacht het weer!

Meer fietstips

Hartritmevariabiliteit - Slimmer herstellen
Sportfit

Hartritmevariabiliteit (HRV)

HRV is de afkorting van hartritmevariabiliteit en is een indicatie van je stressniveau en herstelvermogen. De heart rate variability (HRV) is de variatie in tijd tussen 2 opeenvolgende hartslagen.

Lees verder Ā»
Fiets apps: maken het leuker
Sportfit

Fiets apps

Ga je fietsen, dan wil je waarschijnlijk alles over de rit bijhouden. Niet alleen de route, maar ook je snelheid, hoeveel calorieƫn je verbrand hebt en natuurlijk hoeveel kilometers je hebt afgelegd. Dat kan allemaal met fiets apps.

Lees verder Ā»
Trainen op hartslag geeft aan hoe intensief een sportactiviteit is.
Sportfit

Trainen op hartslag

Trainen op hartslag geeft aan hoe intensief een sportactiviteit is en hoe hard je lichaam moet werken om het vol te houden. Gericht trainen doe je op hartslag, in de juiste zones en voor de juiste duur.

Lees verder Ā»

Geef een reactie