Hardloopgids

Hardlopen met Polar - Ga voor kwaliteit

Vind jouw loopstijl

Hardloopgids

Of je nu beginner bent of een ervaren hardloper, iedereen kan een persoonlijke coach gebruiken. Vind hier meer informatie over training voor hardlopen.

Voor de beste prestaties

"Intervaltraining zorgt voor een betere conditie, maar is ook geschikt wanneer je wilt afvallen. Ben je aan het trainen voor een wedstrijd? Met intervaltraining zorg je ook dat je sneller gaat lopen"

Beginnen met hardlopen

Wil je graag beginnen met hardlopen? Dan is het van groot belang dat je dit goed aanpakt. Welke schema’s kun je volgen, wat voor soort schoenen heb je nodig en kun je beter binnen of buiten lopen?

Hardloopdoelen

Het is al vaak bewezen dat een doel helpt om vol te houden, dat geldt ook voor hardlopen. Het houdt je scherp en gemotiveerd. Bijvoorbeeld 5 kilometer onafgebroken hardlopen of meedoen aan hardloopevenement.

Conditie opbouwen > Voel je fit en gezond
Sportfit

Conditie opbouwen

Het hebben van een goede conditie en het optimaliseren van jouw prestaties heeft te maken met je lichamelijke basiseigenschappen. Voor de beste prestatie is het belangrijk om een combinatie te vinden tussen deze basisprincipes van sporten.

Lees meer »
Halve marathon - Ultieme uitdaging
Sportfit

Trainingsschema halve marathon

Is de halve marathon jouw volgende doel? Vind hier tips en adviezen die je helpen om je goed voor te bereiden op de 21 kilometer. Hoe blijven de lange duurlopen leuk en hoe zorg je ervoor dat je geen blessure oploopt.

Lees meer »
Maak een vliegende start met de 5 km hardlopen,
Sportfit

5 km hardlopen

Met de 5 km hardlopen kan je veel kanten op. Voor beginners is het een mooi doel. Hoe trots ben je als je een aantal weken traint en die periode afsluit met je eerste 5 km! Ervaren atleten nemen regelmatig een 5 km in het trainingsschema op.

Lees meer »

Hardloopblessures

Jezelf uitdagen steeds verder en sneller te lopen, brengt risico’s met zich mee. Meer dan de helft van alle lopers heeft weleens last van pijnklachten of blessures. De meeste getrainde lopers ontkomen niet aan blessurevrij hardlopen.

Blessurevrij hardlopen > Blijf conditioneel sterk
Sportfit

Hardloopblessures voorkomen

Jezelf uitdagen steeds verder en sneller te lopen, brengt risico’s met zich mee. Meer dan de helft van alle lopers heeft weleens last van pijnklachten of hardloopblessures. Zelfs de meeste getrainde lopers ontkomen er niet aan.

Lees meer »
Achillespeesklachten - Voorkom overbelasting
Sportfit

Achillespeesblessure

Achillespeesblessures zijn een vaak voorkomende blessure bij hardlopers. Achillespeesklachten ontstaan door bijvoorbeeld verkeerd of versleten schoeisel of een verkeerde trainingsbelasting.

Lees meer »
Sportfit

Lopersknie

De lopersknie is een knieblessure die bij veel hardlopers voorkomt. Zeker beginnende lopers hebben veel risico op deze blessure. Om deze blessure te voorkomen is het belangrijk te weten waarom deze ontstaat.

Lees meer »

Hardloopevenementen

Dompel jezelf onder in de energieke wereld van hardloopevenementen. Ervaar de opwinding van de startlijn, de uitdaging van de route en de triomf van de finish. Kies uit een breed scala aan evenementen, van gezellige funruns tot prestigieuze marathons. Dus trek je hardloopschoenen aan, schrijf je in en ga de uitdaging aan op de volgende hardloopevenementen!

Marathon Boston - Met startbewijs
Sportfit

Marathon Boston

Traditioneel gelopen op Patriot’s Day, trotseren hardlopers vanuit de hele wereld het heuvelachtige parcours van deze marathon Boston Major.

Lees meer »
Marathon New York - Met startbewijs
Sportfit

Marathon New York

Het is een droom voor iedere marathonloper om hier ooit aan de start te staan. Deelnemen aan de Marathon New York is onvergetelijk van de eerste tot de allerlaatste meter.

Lees meer »
Halve marathon Berlijn - Met startbewijs
Sportfit

Halve marathon Berlijn

Het parcours? Snel, vlak en dwars door de hipste stad van Duitsland. Van start tot finish is alles hier perfect georganiseerd. Tijdens jouw 21,0975 kilometer juichen duizenden toeschouwers je langs de route toe.

Lees meer »

Doelgericht trainen

In het Sportlab komt alles bij elkaar wat je nodig hebt om een betere sporter te worden. Met de resultaten van de testen kun je veel slimmer trainen. Je boekt meer progressie en hebt minder kans op blessures.

Veel gestelde vragen

Over hardloopgids

Een hardloopgids is een bron van informatie en begeleiding voor hardlopers van alle niveaus. Het biedt tips, advies en trainingsprogramma’s om je te helpen je hardloopdoelen te bereiken en je prestaties te verbeteren.

Een hardloopgids bevat vaak informatie over hardlooptechniek, trainingsmethoden, blessurepreventie, voeding, uitrusting en motivatietips. Het kan ook advies geven over het stellen van realistische doelen, het kiezen van de juiste schoenen en het plannen van je trainingsprogramma.

Nee, een hardloopgids is nuttig voor zowel beginners als ervaren hardlopers. Het biedt begeleiding voor beginners om op de juiste manier te beginnen met hardlopen en helpt ervaren hardlopers om hun vaardigheden te verbeteren en nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Ja, een goede hardloopgids bevat vaak informatie en tips over blessurepreventie. Het kan advies geven over het belang van warming-up en cooling-down, het versterken van de juiste spiergroepen, het vermijden van overbelasting en het luisteren naar je lichaam om blessures te voorkomen.

Hardlopen biedt talloze voordelen voor zowel de fysieke als mentale gezondheid. Het helpt bij het verbeteren van de cardiovasculaire conditie, het versterken van spieren, het bevorderen van gewichtsverlies, het verminderen van stress en het verbeteren van de stemming.

Als beginner is het belangrijk om rustig te beginnen. Begin met wandelen en voeg geleidelijk hardloopintervallen toe. Bouw de duur en intensiteit van de hardloopintervallen langzaam op. Luister altijd naar je lichaam en geef jezelf voldoende rusttijd tussen de trainingen.

Een paar goede hardloopschoenen die passen bij je voettype en loopstijl zijn essentieel. Draag comfortabele kleding die geschikt is voor het weer. Het dragen van vochtafvoerende en ademende materialen kan helpen om je koel en droog te houden tijdens het hardlopen.

Dit hangt af van je persoonlijke doelen, niveau en beschikbare tijd. Het is aan te raden om als beginner twee tot drie keer per week te hardlopen met voldoende rustdagen ertussen. Naarmate je conditie verbetert, kun je geleidelijk vaker gaan hardlopen.

Het voorkomen van blessures is belangrijk. Zorg voor een goede warming-up en cooling-down, inclusief dynamische stretches. Luister naar je lichaam en vermijd overbelasting. Bouw de intensiteit en afstand van je runs geleidelijk op. Vergeet niet om voldoende rust te nemen en eventueel krachttraining en cross-training toe te voegen om je spieren en gewrichten sterker te maken.

Er zijn verschillende ademhalingstechnieken die je kunt uitproberen tijdens het hardlopen. Een veelvoorkomende techniek is de “inademen door de neus, uitademen door de mond” methode. Experimenteer met verschillende ademhalingstechnieken en ontdek wat voor jou het beste werkt.

Hoewel statisch stretchen vóór het hardlopen niet wordt aanbevolen, kan dynamisch stretchen enkele minuten voor de run helpen om je spieren op te warmen. Na het hardlopen is het belangrijk om te stretchen om de spieren te ontspannen en de flexibiliteit te behouden.

Jan-Lammert

Jan-Lammert

Heb je nog vragen over hardlooptraining stel ze hieronder.

Hardloopgids delen:

Hardlooptips

Hartritmevariabiliteit - Slimmer herstellen
Sportfit

Hartritmevariabiliteit (HRV)

HRV is de afkorting van hartritmevariabiliteit en is een indicatie van je stressniveau en herstelvermogen. De heart rate variability (HRV) is de variatie in tijd tussen 2 opeenvolgende hartslagen.

Lees meer »
Warming up hardlopen - Haal meer uit je training
Sportfit

Warming-up hardlopen

Als je wilt gaan hardlopen, hoort daar ook een warming up en een cooling down bij. Je spieren worden warm en je hartslag gaat alvast omhoog. Koude spieren zijn alleen veel vatbaarder voor blessures.

Lees meer »