Onderhoud hardloopschoenen - Clean or lose it.

Clean it or lose it

Onderhoud hardloopschoenen

Hardloopschoenen hebben heel wat te verduren, ze kunnen vuil worden door het lopen op verschillende ondergronden en nat worden door het lopen in de regen of het lopen van een obstakel run.

3.433 aanbiedingen tot 75% korting
"Stop nooit je hardloopschoenen in de wasmachine of droger. De lijmlaag lost beetje bij beetje op. Ook de demping krijgt het in deze machines zwaar te verduren"

5 tips onderhoud hardloopschoenen

Goed onderhoud van je hardloopschoenen is erg belangrijk. Hardloopschoenen hebben heel wat te verduren, ze kunnen vuil worden door het lopen op verschillende ondergronden en nat worden door het lopen in de regen of het lopen van een obstakel run. Hierbij enkele onderhoudstips om je hardloopschoenen een langer en plezieriger leven te geven.

1. Schoonmaken

Zijn je schoenen erg vuil geworden borstel ze af en spoel ze af met koud water. Stop nooit je hardloopschoenen in de wasmachine of droger. Niet bestand is tegen veel water, sop en warmte. De lijmlaag lost beetje bij beetje op. Ook de demping krijgt het in deze machines zwaar te verduren. Je schoenen worden wel schoon, maar je zult minder lang plezier hebben van je schoenen.

Doe je hardloopschoenen niet in een emmer met water. Dat is niet goed voor de demping.

2. Drogen

Laat je hardloopschoenen nooit op of dichtbij de verwarming drogen, dit vermindert de elasticiteit van de schoen. Ook niet bevordelijk voor de aanwezige lijmsoorten. De materialen waar de schoenen van gemaakt zijn kunnen hard worden en daardoor scheuren.

Haal na het lopen de binnenzolen er uit, hierdoor herstellen de hardloopschoenen eerder. Zijn je schoenen nat geworden? Doe er een paar proppen papier in. Haal het krantenpapier er na circa 2 uur uit en laat de loopschoenen verder drogen.

3. Slijtage

Zo herken je slijtage van hardloopschoenen.

  • Slijtage onder de hak en bal van de voorvoet zijn het belangrijkste teken van verval. Let ook eens op de binnenkant van de schoen en vooral in het hielgedeelte.
  • Zet de schoenen naast elkaar op tafel. Staan ze nog fier rechtop of zijn ze naar links of rechts ‘ingezakt’?
  • Check het bovenwerk ter hoogte van de tenen op slijtage of gaatjes.
  • Vertoont de tussenzool van je loopschoenen ‘rimpels’? Dan mis je een groot deel van de oorspronkelijke demping.
  • Houd een logboek bij en wees al vanaf 500 kilometer alert op overmatige slijtage. Vertoont de tussenzool van je loopschoenen ‘rimpels’? Dan mis je een groot deel van de oorspronkelijke demping.

4. Levensduur

Je verlengt de levensduur van de demping als je jouw schoenen na de training voldoende rust geeft. Zeker een 1 dag nodig voor herstel. Dat betekent dat je een tweede paar nodig hebt. Het schuim van de zolen heeft deze tijd nodig voor volledige decompressie. Hiermee kan je de levensduur van je loopschoenen met ruim 150 kilometer verlengen.

Weet wanneer ze jarig zijn. Aan sommige hardloopschoenen kun je aan de buitenkant niet zien dat ze hun beste tijd hebben gehad.  Wees al alert na 500 km. Bijvoorbeeld via Strava kun trainingskilometers bijhouden. De absolute limiet van hardloopschoenen ligt rond de 1000 kilometer. Sommige schoenen zijn echter al na 800 kilometer aan vervanging toe.

Kwaliteit neemt af naarmate je hardloopt, steeds verder af. Zelfs als je ze niet gebruikt en ze 3 jaar onaangeroerd in de kast blijven liggen kun je de hardloopschoenen afschrijven.

Bewaar de schoenen niet in een te koude omgeving, zoals een schuur of garage. Dat is heel slecht voor de levensduur van de meeste materiaal in de tussenzolen.

5. Hardloopsokken

Hardloopschoenen moeten altijd gebruikt worden in combinatie met functionele hardloopsokken, die de pasvorm vervolmaken en blaren voorkomen. Bovendien zullen loopschoenen bij het gebruik van goede loopsokken aan de binnenzijde minder snel slijten.

Pak je loopvoordeel

3.433 aanbiedingen tot 75% korting

Veel gestelde vragen

Over onderhoud hardloopschoenen

Alles wat je voor het onderhoud in principe nodig hebt, is een goede borstel en koud water. Daarmee kun je het ergste vuil wel van je schoenen en zolen verwijderen, eventueel geholpen door een mesje of schroevendraaier.

Je verlengt de levensduur van de demping als je je schoenen na de training voldoende rust geeft. Het rubber heeft net als jouw spieren de tijd nodig om te herstellen (zeker een dag) en dat gaat nog beter als je van 2 of meer paar schoenen gebruikmaakt.

Veelgemaakte fouten

De grootste fout die je kunt maken is die dampende en misschien stinkende exemplaren na afloop van je run in de schuur te zetten. Als het daar koud en vochtig is, wordt de levensduur van je dempende zolen aanzienlijk verkort.

Jan-Lammert

Jan-Lammert

Heb je nog vragen over onderhoud hardloopschoenen stel ze hieronder.

Onderhoud hardloopschoenen delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Meer hardlooptips

BMI berekenen - Gezond gewicht
Sportfit

BMI berekenen

Wil je weten of je een gezond gewicht hebt? Bereken snel je BMI. De BMI geeft aan of je gewicht gezond is in relatie tot je lengte.

Lees meer »
Haal meer uit je training met hartslagzones.
Sportfit

Hartslagzones

Sporters kunnen hartslagzones aanhouden om meer uit hun training te halen zoals het verbeteren van de conditie of meer focus op het verbranden van vet. Hartslagzones zijn per persoon verschillend en moeten dan ook individueel worden bepaald.

Lees meer »
Sportvoedingspiramide - Voor de beste prestatie
Sportfit

Sportvoedingspiramide

De sportvoedingspiramide geeft je als sporter advies over welke voeding je nodig hebt om te presteren. De piramide is opgebouwd uit 3 lagen: basisvoeding, sportvoeding en supplementen.

Lees meer »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *