Top 10 hardloopblessures - Luister naar je lichaam

Luister naar je lichaam

Top 10 hardloopblessures

Hardlopen is een sport waarbij snel blessures kunnen ontstaan. De meeste blessures ontstaan door overbelasting, teveel trainen of een verkeerde houding.

"Heupklachten zijn vaak terug te leiden naar een instabiliteit of zwakte elders in het lichaam. Wanneer je bilspieren, buikspieren en bovenbeenspieren niet sterk genoeg zijn, moeten de heupen veel meer krachten opvangen"

Veel voorkomende hardloopblessures

Voor fanatieke hardlopers kan het moeilijk zijn de training voortijdig te stoppen, zelfs als het lichaam daarom smeekt. Negeer je deze signalen en verbijt je de pijn, dan is de kans dat je de trainingswinst die je verliest groter dan wanneer je even wat rustiger aan doet.

Luister goed naar de feedback die je lichaam je geeft. Als je merkt dat je loophouding verandert om een zere plek te beschermen, dan weet je dat een overbelastingsblessure zich aandient. Als algemene vuistregel kun je aanhouden: verandert je loophouding of heb je pijnstillers nodig om de pijn te doorstaan, dan zal doortrainen je geen enkel positief effect leveren.

1. Achillespeesblessure

Bij het hardlopen is de belasting op je achillespezen hoog, waardoor deze geĆÆrriteerd kunnen raken. Blijf je hiermee doorlopen, dan kan de irritatie zich ontwikkelen tot een chronische blessure. Een achillespeesblessure staat bekend als een van de meest hardnekkige blessures. Dit komt omdat de doorbloeding van pezen van nature niet optimaal is, waardoor herstel relatief lang duurt. Hoe eerder je ingrijpt bij achillespeesklachten, hoe groter de kans op volledig (en sneller) herstel!

2. Enkelblessure

De enkelblessure is een veel voorkomende blessures bij sporters. De meeste hebben met een enkelblessure hun enkel verzwikt. Soms kun je met een verzwikte enkel gewoon verder sporten, vaak is dit niet mogelijk. Zeker bij een ernstige verzwikking, met ernstige pijnklachten, is het belangrijk goed te revalideren. Lees meer over de enkelblessure.

3. Hamstringblessure

De hamstringblessure is een regelmatig voorkomende blessure van het bovenbeen bij lopers. Het gaat daarbij om een (gedeeltelijke) scheur in de spieren of pezen van de hamstrings, de grote spiergroep aan de achterzijde van het bovenbeen. De spierscheur kan ontstaan door plotseling krachtig aanspannen van de hamstrings, bijvoorbeeld tijdens een sprint. Snel handelen is belangrijk voor optimaal herstel.

4. Heupblessure

Heupklachten zijn vaak terug te leiden naar een instabiliteit of zwakte elders in het lichaam. Wanneer je bilspieren, buikspieren en bovenbeenspieren niet sterk genoeg zijn, moeten de heupen veel meer krachten opvangen. Dat kan klachten veroorzaken, zoals een slijmbeursontsteking. Pas je trainingen aan op basis van de pijn, en ga aan de slag met oefeningen zoals het trainen van bilspieren, heupspieren en beenspieren.

5. Hielspoor

Bij hielspoor voel je een lokale, stekende pijn onder je hiel. Hielspoorsymptomen zijn heel verraderlijk: in het begin verdwijnt de pijn na een poosje hardlopen of wandelen en denk je dat de klacht vanzelf over gaat. Maar als je niet tijdig ingrijpt, zal de pijn verergeren en wordt het herstel een langdurig verhaal.

6. Knieblessure

De meeste knieblessures komen voor bij mensen die veel sporten of mensen die relatief zwaar lichamelijk arbeid verrichten. Dit komt vaak door een verdraaiing of een onverwachte beweging van de knie wat het kniegewricht op dat moment niet kan opvangen. Daarnaast is overbelasting ook een grote oorzaak van knieblessures.

7. Kuitblessure

Van kramp in de kuit tot een vervelende zweepslag, er zijn nogal wat manieren waarop we last van de kuiten kunnen krijgen. Sport je regelmatig, dan wil je natuurlijk blessurevrij hardlopen. Om erachter te komen wat je zelf kunt doen om een kuitblessure te helpen genezen, is het slim om eerst te kijken waar de pijn zich precies bevindt.

8. Lopersknie

De lopersknie is een veelvoorkomende blessure onder hardlopers. Het is een stekende of zeurende pijn aan de buitenkant van de knie die soms zelfs kan uitstralen naar de voorkant van de knie, de knieholte, of de zijkant van het onderbeen. Met name redelijk onervaren lopers en atleten die veel kilometers maken, hebben een verhoogd risico op een lopersknie door overbelasting. Ook kleine anatomische afwijkingen, zoals pronatie of O- of X-benen kunnen je vatbaarder maken voor een lopersknie. Het belangrijkste wapen zijn oefeningen om de relevante spiergroepen sterker te maken.

9. Shin splints

Pijn aan de scheenbenen is het meest bekend onder de Engelse naam shin splints. Het komt meestal aan de binnenkant van je scheenbeen voor en ontstaat vooral door overbelasting en teveel trainen.Ā De spieren in het onderbeen zijn niet sterk genoeg om de impact van het hardlopen op te vangen, waardoor de aanhechting van het botvlies aan de spieren geĆÆrriteerd en ontstoken kan raken.

10. Stressfractuur

Bij een stressfractuur of vermoeidsheidsbreuk heb je te maken met een overbelasting van het bot. Dit kan in alle botten ontstaan die zwaar belast worden. Bij hardlopen treden dit soort breukjes vaak op in het onderbeen, vooral in het scheenbeen, het kuitbeen of de voorvoet. Extra risico op een stressfractuur vormen atleten met een beenlengteverschil en een verminderde botdichtheid.

Luister naar je lichaam

Ben je uitbehandeld bij de fysiotherapeut en zoek je de juiste begeleiding om weer fit te worden, dan is Medisch fitness iets voor jou. Bij medisch fitness krijg je individuele begeleiding bij het trainen gericht op herstel van blessures.

Top 10 hardloopblessures delen:

Hardloopblessures

Achillespeesklachten - Voorkom overbelasting
Sportfit

Achillespeesblessure

Achillespeesblessures zijn een vaak voorkomende blessure bij hardlopers. Achillespeesklachten ontstaan door bijvoorbeeld verkeerd of versleten schoeisel of een verkeerde trainingsbelasting.

Lees meer Ā»
Blessurevrij hardlopen > Blijf conditioneel sterk
Sportfit

Hardloopblessures voorkomen

Jezelf uitdagen steeds verder en sneller te lopen, brengt risicoā€™s met zich mee. Meer dan de helft van alle lopers heeft weleens last van pijnklachten of hardloopblessures. Zelfs de meeste getrainde lopers ontkomen er niet aan.

Lees meer Ā»
Sportfit

Pes anserinus syndroom

Pijn aan de binnenzijde van het been net onder de knie. De plek kan warm aanvoelen of er kan een vochtophoping te zien zijn. Vooral traplopen kan heel pijnlijk zijn.

Lees meer Ā»

Geef een reactie