Start de dag goed

Havermout ontbijt

Havermout staat bekend als een geliefd sportontbijt. Het is rijk aan complexe koolhydraten en daardoor je energie tijdens je training over een langere periode op peil blijft.

Meer energie en gewichtsverlies

"Havermout is gezond en staat in de Schijf van Vijf. Havermout is een volkoren graanproduct. Volkoren producten verlagen het risico op hart- en vaatziekten"

8 voordelen van havermout

Met een kom havermout als ontbijt leg je ’s ochtends al een goede basis voor je training of wedstrijd later op de dag. Niet alleen veel bodybuilders en andere krachtsporters zijn gek op havermout, ook voor wie regelmatig duurlopen doet is het een goed sportontbijt. Je bruine boterham vervangen door een kom havermout of havermoutpap draagt eraan bij dat je tijdens je training tot het voor jou maximale kunt gaan. Wat zit er precies in havermout waardoor het zo goed voor je is?

1. Havermout vult
In havermout zitten een heleboel vezels waardoor je langer een gevuld gevoel hebt. En er zitten langzame koolhydraten in waardoor je bloedsuikerspiegel niet zo gaat schommelen. Hierdoor krijg je langdurige energie in plaats van een snelle energieboost en heb je pas veel later weer trek.

2. Goed voor de darmen
Havermout zit vol voedingsvezels. Deze vezels geven je stofwisseling en spijsvertering een boost en zijn dus ook belangrijk voor een goede darmwerking.

3. Geen energie dip
Havermout bevat een hoge concentratie langzame en complexe koolhydraten. Die koolhydraten worden in een laag tempo verteerd. Hierdoor krijg je na je havermoutontbijt geen plotselinge piek in je bloedsuikerspiegel, maar kun je de energie juist goed verdelen over de hele training.

4. Verlaagt cholesterol
Havermout is gezond en staat in de Schijf van Vijf. Havermout is een volkoren graanproduct. Volkoren producten verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Van haver is specifiek aangetoond dat het helpt het LDL-cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Een laag LDL-cholesterol zorgt ervoor dat je minder risico hebt op hart- en vaatziekten.

5. Spierherstel
In havermout zitten ook eiwitten. Die zijn belangrijk voor het herstel en de opbouw van je spieren nadat je gelopen hebt.

6. Havermout is in pure vorm glutenvrij
Weg met buikpijn! Hoewel lang niet iedereen allergisch is voor gluten en dat dus geen reden hoeft te zijn om vaker oats te eten, kan het weglaten van gluten voor sommige hardlopers grote voordelen bieden. Heb jij een glutenintolerantie (coeliakie)? Kies dan in plaats van een broodje voor havermout en je hebt een gezond alternatief te pakken.

Lees de verpakking héél goed om er zeker van te zijn dat de haver in een glutenvrije omgeving verwerkt is.

7. Havermout bevat antioxidanten
Deze antioxidanten vind je in heel veel gezonde producten zoals noten, fruit en groenten. Ook in havermout zitten deze antioxidanten. Het gaat dan met name om de zogenaamde polyfenolen, antioxidanten die je ook in uien, thee en rode wijn kunt vinden.

8. Havermout is zoutloos
In nagenoeg ieder product is tegenwoordig wel een kleine of grote hoeveelheid zout verwerkt. Bij pure havermout is dit beslist niet het geval. Natuurlijk kan het wel zo zijn dat er bij de verwerking zou is toegevoegd, maar dat is beslist niet nodig. Let goed op de verpakking dat je met een puur product te maken hebt, zonder onnodige toevoegingen zoals zout.

Hoeveel havermout eten?

Het kan verstandiger zijn om alleen havermout te eten op zware trainingsdagen. En op rustdagen eerder een omelet met groenten te bakken. Zo stem je je energie-inname af op je energieverbruik. Havermout past perfect bij de zwaardere trainingsdagen, maar hoeveel je hierbij kunt of mag eten, is weer afhankelijk van de grootte van het individu. Een grote man heeft immers veel meer nodig dan een kleine dame, waardoor het lastig is om één gewicht in grammen aan te geven als maatstaf van te veel.

Tip: Probeer eens een bakje Griekse yoghurt (of kwark) met noten en bessen, bruinbrood met eiwitrijk beleg, of de eerdergenoemde omelet met groenten en ontdek wat een beetje meer variatie met je kan doen. Ook kan je minderen in de hoeveelheid havermout per portie en kijken hoe dat uitpakt.

Basisrecept havermout

Havermout kun je verwarmen met water, koemelk, geitenmelk of met ongezoete plantaardige melk (bv amandelmelk, kokosmelk of havermelk). Het kan zijn dat je lichaam niet goed tegen de lactose (melksuiker) in koemelk kan. Dit kan problemen geven zoals darmklachten en een opgeblazen gevoel.

Je kunt havermoutpap gezonder maken en meer smaak geven door er verschillende ingrediënten aan toe te voegen. Denk hierbij aan:

  • 1 stuk fruit (lekker met banaan, aardbeien, blauwe bessen, appel, peer)
  • Handje ongezouten noten
  • Zaden, noten en pitten
  • Chiazaad, gojibessen, moerbeien, etc.
  • Kaneel
  • (rauwe) cacaopoeder
  • Eiwitpoeder
  • Cacaonibs
  • Kokosrasp


    Dit zijn slechts enkele opties voor het op smaak brengen van een basis havermout ontbijt. Door de neutrale smaak van havermout kun je eindeloos variëren met gezonde toppings.

Start de dag goed

Sportvasten is een revolutionair én wetenschappelijk onderbouwd programma. Met Sportvasten maak jij de switch van suiker- naar vetverbranding. Dit doe je onder begeleiding van je coach.

Veel gestelde vragen

Over havermout ontbijt

Een standaard portie havermout is 40-50 gram per persoon. Dit geeft je genoeg energie om de ochtend productief door te komen. Heb je een kantoorbaan? Dan is 40 gram genoeg. Ga je na het ontbijt sporten? Dan kun je ervoor kiezen om 50 gram havermout te nemen, zodat je extra energie hebt om te verbranden.

Je kunt havermout met melk, plantaardige melk of water maken. Veel mensen vinden het lekkerder om melk of plantaardige melk te gebruiken, omdat dat iets meer smaak heeft. Welke van de twee je kiest, hangt natuurlijk volledig van je eigen voorkeuren af!

Veelgemaakte fouten

Het is wel gezond, maar te veel is altijd te veel. Een kopje havermout wordt al gauw twee. Beperk je hoeveelheid, want je wilt er natuurlijk ook nog van alles aan toevoegen en dat moet dan wel in een juiste en lekker smakelijke verhouding blijven.

Honing is prima en bruine suiker smaakt heerlijk, maar het is snel weer te veel. Ga op zoek naar alternatieven zoals kaneel, ongezoete cacaopoeder of vanille-extract. Of natuurlijk: fruit!

Zie dit ontbijt juist als een extra goede start van de dag. Kies voor minstens 100 calorieën aan vers fruit en enkele gezonde vetten en eiwitten naar keuze. Houd het bij 300 tot 400 calorieën in totaal.

Jan-Lammert

Jan-Lammert

Heb je nog vragen over havermout ontbijt stel ze hieronder.

Havermout ontbijt delen:

Meer voeding

Word je dik van fruit - Energie boost
Jan-Lammert

Maak fruit dik?

Fruit kan zelfs een enorme hulp zijn bij het sporten door de suikers! De reden daarvoor is dat je af en toe gewoon even een energie boost nodig hebt. Vlak voor de training bijvoorbeeld.

Lees meer »
IJzertekort - Let op je ijzer
Sportfit

IJzertekort

Een sporter heeft veel vitaminen en mineralen nodig, zodat diens lichaam goed kan functioneren en op zijn best presteren. IJzer is een van de belangrijkste en wordt desondanks vaak over het hoofd gezien.

Lees meer »

Geef een reactie