Boost je energie

Energiegels voor hardlopen

Een energiegel is een van de meest gebruikte sportvoeding producten onder duursporters. Een gel geeft snel extra energie, je hoeft er niet perse water bij te drinken.

29 aanbiedingen tot 64% korting

"Het is verstandig om eens te testen tijdens een training met het gebruik van een Energie Gel. Je kan er op die manier het beste achter komen welke smaak het beste bevalt"

Tips energiegels voor hardlopen

Fruit is gezond. Het zit namelijk bomvol gezonde voedingsstoffen. Maar fruit bevat ook fructose, oftewel fruitsuiker. Hier ontstaat voor veel mensen de verwarring. Is fruit nou wel of niet gezond? En kun je door die fruitsuikers extra (buik)vet creƫren en daardoor dik worden?

Vocht en koolhydraten aanvullen

Een gemiddeld lichaam heeft van nature voldoende energie om 60 minuten intensief hard te lopen, zonder dat je tijdens een training of wedstrijd naar sportdrank of sportvoeding hoeft te grijpen. Daarna nemen de vochtbalans in je lichaam en de glycogeen voorraad in je lever en spieren sterk af. Dat heeft een negatieve invloed op je hardloopprestaties en kan ervoor zorgen dat je de beruchte ‘man met de hamer’ tegenkomt. Daarom is het van belang om vocht en koolhydraten aan te vullen als je langer dan een uur rent.

Waarom energiegels

Water houdt je vochtbalans op peil, maar geeft geen energie. Met een banaan of reep kun je je energievoorraad aanvullen, maar helaas gaat hardlopen vaak slecht samen met eten. Daarom kiezen hardlopers steeds vaker voor een gel: hoog energetisch krachtvoer in vloeibare vorm. Zoā€™n stroperig sapje geeft een flinke energy boost omdat het veel geconcentreerder is dan sportdrank. Gels hebben direct effect op je bloedsuikerspiegel.

Soorten energiegels

Er zijn allerlei soorten gels verkrijgbaar. Met cafeĆÆne, zonder cafeĆÆne, met magnesium, mineralen, met sinaasappelsmaak, bananensmaak, enzovoort. De koolhydraten in de gel zijn het belangrijkste ingrediĆ«nt. Zij verschaffen je spieren brandstof wanneer de lichaamseigen voorraad (in de vorm van het eerdergenoemde glycogeen) op dreigt te raken. De overige toevoegingen hebben een veel kleinere impact op je energielevel. Omdat de meeste gels erg stroperig en geconcentreerd zijn, moet je er vaak water bij drinken (met uitzondering de Maurten 100 gel).

Er zijn ook zogenaamde isotone gels die je kunt innemen zonder water te drinken, zoals de gels van SiS. Deze hebben echter een minder sterk effect op je bloedsuikerspiegel en geven geen energy boost.

Veel gestelde vragen

Over energiegels voor hardlopen?

Om je benen van de energie te voorzien om lekker door te kunnen blijven lopen. Energiegels bestaan vaak uit niets meer dan koolhydraten, en dat is precies de voedingsstof die je nodig hebt tijdens het hardlopen.

Bij duurinspanningen langer dan een uur a anderhalf uur. Bij getrainde hardlopers is in het lichaam een voorraad energie aanwezig waar je ongeveer anderhalf uur mee toe kan als je aan het sporten bent. Daarna kun je dus je lichaam een handje helpen en je energieniveau op peil houden door een energy gel te nemen.

De meeste gels bevatten ongeveer 100 calorieĆ«n, 22 tot 28 gram koolhydraten en tussen de 20 en 50mg cafeĆÆne.

Het koolhydraatgedeelte bestaat uit complexe koolhydraten en de meeste merken proberen het stukje toegevoegde suikers laag te houden. Er zit geen vet, vezels of eiwitten in de gels. Sommige merken voegen natuurlijke honing, elektrolyten en vitamine toe.

Jan-Lammert

Jan-Lammert

Heb je nog vragen over energiegels voor hardlopen stel ze hieronder.

Energiegels voor hardlopen delen:

Voordelig energiegels kopen

Energiegel wordt eenvoudig door het lichaam opgenomen en geeft je lichaam snel extra energie. Deze sportgels hebben direct effect op je bloedsuikerspiegel en dat is wat je nodig hebt op zware momenten.

29 aanbiedingen tot 64% korting

Meer hardlooptips

Omslagpunt berekenen voor je sport kan je helpen bij je training.
Sportfit

Omslagpunt berekenen

Het omslagpunt bij het hardlopen bepalen kan je helpen bij je training. Het omslagpunt (of anaerobe drempel) is de hartslag waarbij je lichaam meer melkzuur aanmaakt dan dat je lichaam als brandstof gebruikt. Je voelt dat door zware bovenbenen.

Lees meer Ā»
Trainen op hartslag geeft aan hoe intensief een sportactiviteit is.
Sportfit

Trainen op hartslag

Trainen op hartslag geeft aan hoe intensief een sportactiviteit is en hoe hard je lichaam moet werken om het vol te houden. Gericht trainen doe je op hartslag, in de juiste zones en voor de juiste duur.

Lees meer Ā»
Schijf van vijf > Tips om gezond te eten!
Sportfit

Schijf van vijf

Gezond eten is best een uitdaging. Voor iedereen. Grote veranderingen hou je moeilijk vol, zet daarom kleine stapjes richting de Schijf van Vijf. Wanneer de basisvoeding in orde is, heb je een goede basis gelegd voor optimale sportprestaties.

Lees meer Ā»

Geef een reactie