Energie boost
Maakt fruit dik?
Fruit kan zelfs een enorme hulp zijn bij het sporten door de suikers! De reden daarvoor is dat je af en toe gewoon even een energie boost nodig hebt. Vlak voor de training bijvoorbeeld.
Meer energie en gewichtsverlies
Snelmenu: maakt fruit dik?
Tips fruit eten
Fruit is gezond. Het zit namelijk bomvol gezonde voedingsstoffen. Maar fruit bevat ook fructose, oftewel fruitsuiker. Hier ontstaat voor veel mensen de verwarring. Is fruit nou wel of niet gezond? En kun je door die fruitsuikers extra (buik)vet creƫren en daardoor dik worden?
Hoeveel fruit per dag?
Te veel fruit eten is dus wel degelijk mogelijk, hoewel je het dan wel vrij gek moet maken. In het kort kun je de volgende richtlijnen aanhouden:
- Maximaal 3 eetmomenten met fruit. Ook als je niet te veel fruit eet, kun je dat nog steeds in veel losse momenten over de dag verspreiden. Probeer het aantal eetmomenten met fruit liever te beperken tot maximaal 3. Dat is ook beter voor je tanden.
- Varieer met fruitsoorten. Iedere soort fruit bevat weer andere gezonde stoffen. Om maximaal van alles te profiteren, is het dus verstandig om niet alleen maar appels te eten.
Alle kleuren van de regenboog
Het advies om twee stuks fruit per dag te eten, is er niet voor niets. In elke soort fruit zitten namelijk vitamines, mineralen en vezels. Iedere soort heeft zijn eigen unieke samenstelling van verschillende voedingsstoffen. Daarom wordt ook vaak gezegd: eet alle kleuren van de regenboog.
Eet heel fruit
Juist in heel fruit zijn de suikers niet zo schadelijk, omdat de vele vezels zorgen dat je lichaam ze langzamer opneemt. Kies je echter voor vruchtensap, dan zijn die vezels verdwenen en hou je gewoon suikerwater over. Smoothies zijn iets beter, maar hele stuks fruit hebben toch echt de voorkeur!
De voedingsvezels zorgen ervoor dat de fructose langzaam vrijkomt in je lichaam. Dit geeft je lever voldoende de kans om de fructose af te breken, waardoor vetopslag wordt voorkomen.
Calorieƫn
Een appel bevat 60 calorieƫn, een sinaasappel 55, een banaan 60-120 en topper is de avocado met 170 calorieƫn. Als je naar de calorieƫn kijkt, zal je van 3 stuks fruit per dag dus niet snel dik worden. Met vruchtensappen moet je meer oppassen. Als je gewoon een sinaasappel eet, krijg je veel minder suiker binnen omdat je meestal niet zoveel sinaasappels eet als dat er in een sapje verwerkt worden. De vezels zijn dan ook kapotgemaakt in sapjes en mede daardoor vult een sapje je minder.
Top-10 fruit met meeste kcal (per portie)
- Avocado (170 kcal)
- Mango (105 kcal)
- Ananas (100 kcal)
- Kersen (105 kcal)
- Banaan (60-120 kcal)
- Druiven (80 kcal)
- Peer (60 kcal)
- Appel (60 kcal)
- Sinaasappel (55 kcal)
- Watermeloen (55 kcal)
Top-10 fruit minste kcal (per portie)
- Citroen (8 kcal)
- Passievrucht (20 kcal)
- Abrikozen (20 kcal)
- Lychee (20 kcal)
- Aardbei (25 kcal)
- Mandarijn (25 kcal)
- Grapefruit (25 kcal)
- Bessen (25 kcal)
- Nectarine (30 kcal)
- Kiwi (30 kcal)
Suikers
In fruit komen 2 soorten suiker voor, glucose en fructose. Fructose is een beetje stiekem. Deze vorm van suiker wordt namelijk eerder als vet opgeslagen dan andere suikers. Je hebt fruitsoorten waar fructose veel aanwezig is, zoals peer, appel, druiven of aardbeien. Bij andere soorten is het meer gelijk verdeeld, zoals Sinaasappel, banaan of nectarine. Bij de kiwi en kersen komt glucose weer meer voor.
Smoothie suikerbom
Je kunt je voorstellen dat wanneer je een smoothie maakt met meerdere porties fruit, het een suikerbom is. Door het pureren van het fruit worden de suikers ook nog eens sneller opgenomen; je bloedsuikerspiegel zal een piek maken. Daardoor zal er veel insuline vrijkomen. Gevolg: de insuline zorgt voor vetopslag en een sterke daling van de bloedsuikerspiegel; een korte tijd later krijg je daardoor enorme trek.
Wil je toch graag een smoothie maken? Kies dan liever voor 1 stuk fruit in combinatie met groenten zoals komkommer, spinazie, boerenkool, rode bieten, een halve avocado of wortel. Wanneer je er yoghurt aan toevoegt, zorgen de vetten en eiwitten van de yoghurt voor een langzamere afbraak van de suikers uit de vrucht. Een stabielere bloedsuiker- en insulinespiegel dus!
Kauwen is namelijk heel gezond. We verbranden er energie mee. En door al die smoothies en groente sapjes worden onze kaken en kaakspieren hartstikke lui. Daarnaast doet dat kauwen nog wat nuttigs. In je speeksel zitten enzymen. Door te kauwen komen die vrij en vermengen ze zich met het voedsel dat je eet. En die kauw-enzymen zorgen er weer voor dat je eten beter verteerd wordt.Ā
Maakt fruit dik delen:
Minder buikvet
Meer voedingtips
Energiegels voor hardlopen
Een energiegel is een van de meest gebruikte sportvoeding producten onder duursporters. Een gel geeft snel extra energie, je hoeft er niet perse water bij te drinken.
7 gezonde suikervervangers
Suikers heb je nodig om te sporten. Heel wat bewerkte voedingsmiddelen bevatten echter āverborgenā suikers en die zijn niet zo gezond. Gelukkig bestaan er een aantal goede natuurlijke suikervervangers!
Havermout ontbijt
Havermout staat bekend als een geliefd sportontbijt. Het is rijk aan complexe koolhydraten en daardoor je energie tijdens je training over een langere periode op peil blijft.