Hardlopen met een sporthorloge

Boek vooruitgang

Hardlopen met een sporthorloge

Wie hardloopt wil vooruitgang boeken. Je wil weten wat je doet en van daaruit een nieuw doel bereiken. Hardlopen met een sporthorloge is daarbij een onmisbaar hulpmiddel. 

"Slaap is belangrijk voor je herstel. Sommige sporthorloges kunnen een gedetailleerd overzicht geven van de tijd die je in lichte, REM- en diepe slaap doorbrengt.".

6 tips hardlopen met een sporthorloge

Een sporthorloge is een handige gadget om je trainingen op een leuke manier in kaart te brengen. Afstand en snelheid zijn al lang niet meer het enige dat je kunt meten met een horloge. Steeds vaker beschikken sporthorloges ook over de mogelijkheid om onder meer hartslag, slaapritme, calorieverbruik, pasfrequentie en grondcontacttijd bij te houden.

1. GPS

GPS behoort tegenwoordig toch wel tot een van de basisfuncties van een hardloophorloge. Naast de gelopen kilometers, wordt met behulp van gps ook je snelheid gemeten. Hierdoor kun je achteraf makkelijk het verloop van je training analyseren. Bij sommige horloges wordt GPS ingezet als navigatiemogelijkheid. Zo kun je met een trackback-functie de weg naar je startpunt terugvinden.

2. Hartslag

Ga je trainen voor een bepaald doel of puur voor je conditie? Die vraag is van belang bij de keuze voor hartslagmeting op je horloge. De meeste hardlopers doen dit aan de hand van een polsmeting. Er zijn ook sporthorloges waarmee jouw hartslag te meten is via de borst. Deze meting is nauwkeuriger dan een polsmeting.

3. Snelheid

Doordat het sporthorloge je afstand bijhoudt kan deze ook je snelheid bepalen. Dit is voor eigenlijk alle sporten wel fijn om bij te houden, zeker wanneer je altijd bezig bent met het verbreken van je PR. In combinatie met je hartslagmeting kan je ook bepalen bij welke hartslag je moeite hebt je snelheid vol te houden. Dit helpt weer bij lange afstandstrainingen of het opbouwen van duurvermogen.

4. Slaapkwaliteit

Slaap is belangrijk voor je herstel. Sommige sporthorloges kunnen een gedetailleerd overzicht geven van de tijd die je in lichte, REM- en diepe slaap doorbrengt. Het bijhouden van je slaapritme kan je waardevolle inzichten geven om de kwaliteit van je slaap te verhogen.

5. Training instellen

Een handige functie kan het vooraf programmeren van je trainingen zijn. Ben je van plan een intervaltraining te doen, maar heb je geen zin om continu je sporthorloge in de gaten te houden? Door vooraf een training te programmeren zal het sporthorloge piepen of trillen zodra je volgende interval begint.

6. Hardloopdynamiek

Een kortere pasfrequentie (cadans) is de sleutel tot betere loopprestaties. Cadans is heel belangrijk als je bijvoorbeeld sneller wil worden, je looptechniek wil verbeteren of aan je houding wil werken. Eigenlijk is cadans de sleutel tot wat veel lopers willen leren: snel en licht lopen. Cadans is het aantal stappen dat je per minuut zet. 

Pak je loopvoordeel

Scherpe aanbiedingen tot 40% korting

Veel gestelde vragen

Over hardlopen met een sporthorloge

Je hebt GPS nodig om je afgelegde afstand en de snelheid waar je dit in hebt gedaan, bij te houden. Zonder GPS zijn de afstanden en snelheid ook te meten maar minder nauwkeurig.

Bekijk en analyseer belangrijke hardloopgegevens met een cadanssensor, zoals jouw cadans (aantal stappen per minuut), staplengte, grondcontacttijd en balans, verticale oscillatie en verticale ratio. Door deze biomechanische metingen kunt je jouw hardloopvorm beter leren begrijpen.

Jan-Lammert

Jan-Lammert

Heb je nog vragen over hardlopen met een sporthorloge stel ze hieronder.

Geen velden gevonden.

Hardlopen met een sporthorloge delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Meer hardlooptips

Trainen op hartslag geeft aan hoe intensief een sportactiviteit is.
Sportfit

Trainen op hartslag

Trainen op hartslag geeft aan hoe intensief een sportactiviteit is en hoe hard je lichaam moet werken om het vol te houden. Gericht trainen doe je op hartslag, in de juiste zones en voor de juiste duur.

Lees meer »

Meer koopgidsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *