Duikhorloge kiezen | Elke duik is anders

Elke duik is anders

Tips duikhorloge kopen

Een duikhorloge kopen is een essentieel onderdeel in het compleet maken van uw duikuitrusting. Een duikhorloge moet betrouwbaar zijn, goed tegen waterdruk, perslucht en temperatuurverschillen kunnen.

174 aanbiedingen tot 43% korting
"Een duikhorloge is niet hetzelfde als een duikcomputer. Over het algemeen heeft een duikhorloge minder functies en mogelijkheden dan een duikcomputer"

Tips duikhorloge kiezen

Duikhorloges staan voor avontuur en ontdekking. Ze zijn functioneel, stoer, hebben een luxe uitstraling en zijn over het algemeen technisch geavanceerde uurwerken. Maar een duikhorloge is vooral een horloge dat is gebouwd om de druk en de diepte van de zee te weerstaan, en de duiker te begeleiden tijdens de duik. Anderen dragen een duikhorloge om de eigen stijl en uitstraling.

1. Duikhorloge of duikcomputer?

Let op, een duikhorloge is wat anders dan een duikcomputer! Het is verstandig om, zeker als beginnende duiker, ook al klinkt het nog zo aantrekkelijk, niet al te veel rekenwerk over te laten aan een duikcomputer. Je moet het uiteindelijk ook zelf kunnen! Bovendien is het verstandig om, ook als je een duikcomputer gebruikt, een duikhorloge te dragen als “second device”.

Een goed duikhorloge heeft minimaal:

 • Waterdicht tot 200 meter (20 ATM/Bar)
 • Een verstelbare duikring (of digitaal duidelijk display met alarmfunctie).
 • Makkelijk en duidelijk afleesbaar (ook in omstandigheden met weinig licht)
  Gemaakt van duurzaam en stevig materiaal
 • Een verstelbare band (eventueel te dragen over duikpak).

2. Waterdichtheid duikhorloge

Duikhorloges zijn verkrijgbaar in verschillende gradaties van waterdichtheid. Het is dus van tevoren heel belangrijk om je af te vragen wat je precies met het horloge wilt (kunnen) doen. Ben je bijvoorbeeld dol op de stijl van duikhorloges, maar wil je er enkel mee kunnen zwemmen, dan is een waterdichtheid van 10 ATM/BAR meestal voldoende. Wil je met jouw duikhorloge daadwerkelijk gaan duiken, dan moet het horloge bestand zijn tegen een waterdruk van 20 ATM/BAR. Voor diepzeeduiken wordt 50 ATM of hoger geadviseerd.

3. Termen duikhorloge

Duikhorloges hebben een hele woordenboek aan terminologie en elk merk heeft vaak zijn eigen termen. Hieronder leggen we er een aantal ervan uit:

 • Schroefkroon: dit is de schroef waarmee je het horloge op tijd/datum kunt zetten.
 • Kaliber (caliber): deze term geeft het type c.q. model aan van het uurwerk van de fabrikant.
 • ISO: de normering waaronder het horloge valt.
 • Solar, Eco-drive: licht en zon geven energie aan de accu van het quartz uurwerk.
 • Lunette/draairing: deze ring draai je op de minuten wijzer bij het begin van de duik, hiermee leg je dus vast op welk tijdstip je duik is begonnen en samen met een tabel kun je zo de tijden berekenen die horen bij een juiste opstijging met of zonder deco-stop.
 • Quartz: De quartz techniek is een Zwitserse uitvinding, maar Japanse bedrijven, in het bijzonder Seiko en Citizen passen deze techniek veel toe. Het quartz uurwerk maakt gebruikt van een trillingsfrequentie d.m.v. een kwartskristal dat wordt blootgesteld aan elektrische spanning (ca. 32.868 Hz als norm). Elke seconde verspring de seconden wijzer en is een typische kenmerk van een Quartz uurwerk.
 • Saffier glas (sapphire glass): in meeste gevallen een synthetisch saffierglas. Het is bijzonder krasbestendig met een zeer hoge hardheid, alleen een diamant is de enige stof die harder is.
 • Energie reserve (Power reserve / gang reserve): het aantal uren of dagen dat het horloge loopt zonder beweging.
 • Chronograaf: is een horloge met een stopwatch functie, met een wijzer die één ronde maakt per minuut en een andere wijzer geeft het aantal gemaakte rondes weer. De wijzers kunnen worden gestart en worden gestopt en weer op nul worden gezet middels drukknop(pen).

4. Eigenschappen duikhorloge

Samen met de tijdaanduiding is de waterdichtheid van zo’n horloge de belangrijkste eigenschap. Deze horloges hebben een waterdichtheidsgarantie van minimaal 100 meter. Ook al duikt men niet zo diep, door bewegingen onder water kan er wel een druk gelijk aan die van 100 meter diepte op het horloge komen te staan. Afhankelijk van het merk en model en uitvoering kan de waterdichtheid tot veel hogere waarden gelden. Verder zijn de wijzerplaten vaak extra goed af te lezen, omdat er gebruik wordt gemaakt van illuminerende elementen op bijvoorbeeld de index of de wijzers. Zo lichten de wijzers in een diepe oceaan helder op en kan je de tijd dus prima aflezen.

Veel gestelde vragen

Over duikhorloge kopen?

Duikhorloge kopen delen:

Voordelig duikhorloge kopen

In het ruime assortiment van Sportfit zijn tal van duikhorloges te vinden. Er zijn verschillende mogelijkheden met betrekking tot merken en waterdichtheid.

174 aanbiedingen tot 43% korting

Meer duiken

Geef een reactie