Kniebrace voor stabiliteit
Meniscusklachten
De meniscus heeft als functie schokdemping en stabiliteit voor de knie. Door een beschadiging of scheur in de meniscus, kan dit veel ongemak en pijn veroorzaken.
Snelmenu: meniscusklachten
Wat zijn meniscusklachten
Een meniscus is een maanvormige kraakbeenstructuur die als schokdemper dient bij het lopen en springen. Daarnaast zorgt de meniscus ervoor dat de knie soepel kan bewegen. Door de vorm en positie van de meniscus geeft deze stabiliteit aan de knie, echter wanneer de stabiliteit afneemt door bandletsel loopt de meniscus meer kans om te scheuren. Deze knieblessure wordt veroorzaakt door een onverwachte beweging of slijtage.
Symptomen meniscusklachten
Als een meniscus klachten geeft, voel je dit goed. Je hebt dan vaak:
- Een pijnlijke knie. Meestal heb je vooral pijn bij staan, lopen en traplopen. De pijn zit aan de zijkant van de knie.
- Vaak krijg je door vocht in de knie ook een dikke knie.
- Je kunt last hebben van een klikkend gevoel in je knie.
- Soms zit je knie zelfs ‘op slot’. Je kunt ineens jouw knie niet meer goed strekken of buigen
Oorzaken meniscusklachten
Er zijn een aantal factoren waardoor u een verhoogd risico loopt op meniscus klachten. Ouderdom en slijtage (degeneratie) zijn belangrijke factoren en zijn in principe niet te voorkomen. Een andere grote factor is sport. Sporten met veel draaibewegingen en fysiek contact, zijn de grootste oorzaak van acuut meniscusletsel. Sporten waar relatief vaak meniscusklachten ontstaan zijn:
- Voetbal
- Basketbal
- Hockey
- Hardlopen
Daarnaast zijn er nog risicobewegingen. Hierbij valt te denken aan traplopen, knielen, hurken, springen en dat in combinatie met draaiende bewegingen.
Behandelen meniscusklachten
Bij meniscus klachten zijn verschillende behandelingen mogelijk. Een kijkoperatie en behandelingen zonder operaties. Als blijkt dat een kijkoperatie nodig is, wordt dit zo snel mogelijk voor je ingepland. Meestal kan dit binnen 2 of 3 weken. Als je wilt, kan ook direct een ervaren fysiotherapeut meedenken over de revalidatie na een operatie.
Veelgestelde vragen
Over meniscusklachten?
Wat zijn de oorzaken van meniscusklachten?
Meniscusklachten worden vaak veroorzaakt door een sportblessure, waarbij er sprake is van een draaibeweging of een verkeerde landing. Ook kan het ouder worden van het lichaam de meniscus beschadigen.
Wat zijn de symptomen van een meniscusletsel?
Symptomen van meniscusklachten zijn onder andere pijn, zwelling, stijfheid, verminderde beweeglijkheid en een gevoel van blokkade of klikken in de knie.
Hoe wordt een meniscusletsel vastgesteld?
Een meniscusletsel kan worden vastgesteld door middel van een lichamelijk onderzoek door een arts of fysiotherapeut, eventueel in combinatie met beeldvormend onderzoek zoals een MRI-scan.
Wat is de behandeling voor meniscusklachten?
De behandeling van meniscusklachten hangt af van de ernst van de blessure. Soms kan rust en fysiotherapie voldoende zijn, terwijl bij ernstigere gevallen een operatie nodig kan zijn.
Hoe lang duurt het herstel van een meniscusletsel?
Het herstel van een meniscusletsel kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de ernst van de blessure en de gekozen behandeling. Het is belangrijk om de knie goed te laten rusten en het revalidatieproces nauwgezet te volgen om het herstel te bevorderen.
Sportcoach JL
Heb je nog vragen over meniscus klachten stel ze hieronder.
Voordelig kniebrace kopen
Een kniebrace kan hierbij helpen zonder dat je belemmerd wordt in het dagelijks leven. Een scharnierende kniebrace kan namelijk een gedeelte van de belasting opvangen en zorgt voor stabiliteit in de knie. Hierdoor wordt de knie minder belast wat de genezing ten goede komt.
0 aanbiedingen
Meer sportblessures
Knieblessure
Een knieblessure is een letsel aan het kniegewricht door een verdraaiing, een onverwachte beweging, of overbelasting. Vaak ontstaan deze blessures tijdens het sporten.
Golfelleboog
Bij een golferselleboog heb je pijn aan de binnenzijde van jouw elleboog. De pijn kan uitstralen naar je onderarm en pols. De oorzaak van een golfarm is meestal overbelasting.
Stressfractuur
Sporten moet je goed opbouwen. Als je te snel en te veel wil met bijvoorbeeld hardlopen heb je een grotere kans op blessures zoals een stressfractuur.