Lichaamsanalyse - Meten is weten

Meten is weten

Lichaamsanalyse

Onder de lichaamsanalyse wordt verstaan voor hoeveel procent je lichaam uit water, botmassa, spiermassa en vetmassa bestaat.

Fitter en energieker

"Spieren spelen een belangrijke rol als het gaat om calorieën verbranden. Een verhoogde spiermassa zorgt voor een hogere ruststofwisseling, die je helpt lichaamsvet te verminderen op een gezonde manier"

Gezond gewicht

Met een lichaamsanalyse meet je waardes zoals vetpercentage, spiermassa, visceraal vet, vochtpercentage, metabolische leeftijd, BMI (Body Mass Index), dagelijkse calorieën inname en buikomvang. Zo krijg je dus een heel compleet en reëel beeld van jezelf.

1. BMI

De Body Mass Index geeft een indicatie of je een gezond gewicht hebt. De BMI berekenen zegt niets over je vetpercentage en de manier waarop het vet over het lichaam verdeeld is. Om te bepalen of je te zwaar bent, is het daarom verstandig om ook naar je middelomtrek te kijken. Zolang je tussen de 18.5 en 25 blijft, zit je goed.

2. Buikomtrek

Naast BMI berekenen is het voor je gezondheid belangrijk waar het lichaamsvet zit. Vet in en rond de buik is namelijk nadelig voor je gezondheid. Voor vrouwen is het belangrijk om het minder dan 80 cm te houden, voor mannen is dit 94 cm. Hierboven heb je verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Meet je buikomvang in een paar stappen:

  • Ga rechtop staan
    breng een meetlint aan rond je middel, op de blote huid
  • Trek het meetlint niet te strak aan
  • Let op de juiste plek: meet de middelomtrek tussen de onderste rib en de bovenkant van je bekken, ongeveer ter hoogte of boven van de navel

3. Vetpercentage

Wanneer we het hebben over algemene gezondheid, is het vetpercentage één van de belangrijkste nummers die je kan weten. Het is zelfs waardevoller dan je gewicht of je BMI. Wanneer je bent afgevallen, kun je aan je gewicht niet zien of dit daadwerkelijk vet is of dat het wellicht vocht is dat je bent kwijtgeraakt. Wanneer je vetpercentage gedaald is, kun je met zekerheid zeggen dat je vet bent kwijtgeraakt.

Onderzoek heeft aangetoond dat het verlagen van een te hoog percentage lichaamsvet de kans op aandoeningen zoals hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes en kanker aanzienlijk verlaagt. Te weinig lichaamsvet kan ook zorgen voor een verhoogde kans op gezondheidsproblemen.

4. Visceraal vet

Visceraal vet is vet dat de interne organen in de buikholte omsluit. Een waarde tussen 1 en 6 wijst erop dat je een gezond viscerale vetwaarde hebt. Tussen 7 en 12 moet je gaan opletten en boven de 13 is een te hoge waarde.

Te veel orgaanvet kan namelijk gaan drukken tegen de organen, waardoor je een drukkend gevoel kunt ervaren, kortademig kunt worden en jij je lusteloos kunt voelen. Daarnaast zorgt een te hoog percentage orgaanvet voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes.

5. Lichaamsvocht

Lichaamsvocht is al het vocht in je lichaam, van het water in je bloed tot het water in je organen en botten. Lichaamsvet bevat relatief weinig water. Bij personen met een hoog lichaamsvetpercentage kan het percentage lichaamswater daarom onder de richtwaarden liggen.

Water speelt een belangrijke rol in het lichaam. Iedere cel, ieder weefsel en elk orgaan bevat water. Voor het goed functioneren van je lichaam is handhaven van een gezond vochtgehalte essentieel en bovendien reduceert een goede vochtbalans gezondheidsproblemen. Een gezond vochtgehalte verhoogt de concentratie, goede afvoer van afvalstoffen, betere huidkwaliteit en je voelt je fitter. 

6. Bloeddruk

De bloeddruk is de druk die op het bloed in de bloedvaten staat. De bloeddruk wordt onder meer veroorzaakt door de slagkracht van het hart, de totale hoeveelheid bloed in het lichaam en de elasticiteit van de bloedvaten.

De bloeddruk kan zeer sterk schommelen gedurende de dag, afhankelijk van stress, fysieke inspanning en tijdstip. Zo is de bloeddruk ‘s nachts lager.

7. Spiermassa

Spieren spelen een belangrijke rol als het gaat om calorieën verbranden. Als je meer sport neemt je spiermassa toe waardoor je meer calorieën nodig hebt. Een verhoogde spiermassa zorgt voor een hogere ruststofwisseling, die je helpt lichaamsvet te verminderen op een gezonde manier.

8. Botmassa

De botmassa neemt tijdens de kinderjaren snel toe en bereikt het maximum als we 30 tot 40 jaar zijn. Naarmate we ouder worden, neemt de botmassa dan weer iets af. Met gezonde voeding (met name calcium en vitamine D) en regelmatige beweging kun je deze afbraak voor een deel tegengaan.

Geschatte botmassa is geen directe aanduiding voor de hardheid (botontkalking) of kracht van de botten of het risico op botbreuken. Als je zich zorgen maakt over uw botten, wordt je aangeraden een specialist te raadplegen.

9. Basaal Metabolisme

Het basaal metabolisme geeft aan hoeveel calorieën je lichaam in absolute rust verbruikt. Zelfs wanneer je slaapt of ontspant, verbruikt je lichaam energie. Als je gedurende langere tijd minder energie tot je neemt, kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid.

Deze energiebehoefte heet de ruststofwisseling en verbrandt ongeveer 65% van je dagelijkse caloriebehoefte. De rest van de calorieën gaat op aan het verteren van voedsel (5%) en fysieke inspanning (30%).

Aangezien je de meeste calorieën verbrandt zonder dat je daar iets voor hoeft te doen, komt afvallen aan op gezonde voeding en dagelijkse beweging.

Energieverbruik
De extra energie die je nodig hebt voor fysieke activiteiten (bijvoorbeeld lopen, fietsen) wordt energieverbruik genoemd.

10. Actief metabolisme

De som van je basale- & energieverbruik vormt je totale verbruik en dus je dagelijkse caloriebehoefte. Als het gedurende langere tijd echter meer energie wordt toegevoerd dan volgens de caloriebehoefte bij activiteit nodig is, kan het lichaam het energieoverschot niet verbranden en wordt het overschot in het lichaam opgeslagen als vet. Hierdoor neemt het gewicht toe.

11. Saturatie

Het zuurstofgehalte in het bloed wordt saturatie genoemd. In een gezonde toestand wordt een saturatiewaarde tussen de 95% en 100% gehanteerd. Dit is ook een normale saturatiewaarde voor ouderen. In sommige gevallen kan de zuurstofsaturatie lager zijn dan de norm. Komt deze onder de 90% te liggen, dan is het raadzaam dat je de dokter inschakelt.

Er kan sprake zijn van een te lage saturatie, als je regelmatig kortademig, moe en futloos bent. Bij sommige ziektebeelden is het hebben van een lagere saturatie een bekend gevolg. Als je bijvoorbeeld bekend bent met COPD, dan is jouw saturatie gemiddeld lager.

Veel gestelde vragen

Over lichaamsanalyse

Een gezond vetpercentage ligt tussen de 13 en 17% bij mannen. Voor vrouwen is dit hoger. Voor hen ligt het aan te bevelen vetpercentage tussen de 20 en 24%. Topsporters hebben een vetpercentage dat tot 10% lager is dan dat van gewone mensen.

Water speelt een belangrijke rol in het lichaam. Een gezond vochtgehalte verhoogt de concentratie, verbetert sportresultaten, is goed voor je huid en zorgt voor een goede afvoer van afvalstoffen uit je lichaam. Door een goed vochtgehalte voel je je over het algemeen fitter.

Het vochtgehalte dient voor vrouwen te liggen tussen de 45% en 60% en voor mannen tussen de 50% en 65%.

Visceraal vet is het vet dat zich rond de organen in de romp en de maagstreek bevindt.

Het is belangrijk dat het percentage orgaanvet niet te hoog is. Te veel orgaanvet kan namelijk gaan drukken tegen de organen, waardoor je een drukkend gevoel kunt ervaren, kortademig kunt worden en jij je lusteloos kunt voelen. Daarnaast zorgt een te hoog percentage orgaanvet voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes.

Veelgemaakte fouten

Na intensief te hebben gesport op een slimme weegschaal gaat staan voor een lichaamsanalyse. Bij intensief sporten verlies je veel lichaamsvocht in de vorm van zweet. Dit betekent dat je lichaam gedehydrateerd (uitgedroogd) is, waardoor meetresultaten niet accuraat zullen zijn.

Het lijkt vanzelfsprekend dat een goede lichaamsanalyse gemeten wordt in je ondergoed, zonder kleding aan. Toch willen wij graag benadrukken dat kleding de geleiding kan verstoren. Kledingstukken gemaakt van stoffen zoals polyamide, acryl en wol zullen sneller elektrisch laden. Daarnaast heeft het dragen van sokken, ongewassen vieze voeten of een stoffige slimme weegschaal allemaal effect op de resultaten en zijn ten zeerste af te raden voor een goede analyse.

Jan-Lammert

Jan-Lammert

Heb je nog vragen over lichaamsanalyse stel ze hieronder.

Lichaamsanalyse delen:

Meten is weten

Door 10 dagen te sporten, een persoonlijk voedingsprotocol te volgen en het gebruik van speciale supplementen. Je bent na tien dagen afgevallen, fitter en energieker

Meer fitness tips

Schijf van vijf > Tips om gezond te eten!
Sportfit

Schijf van vijf

Gezond eten is best een uitdaging. Voor iedereen. Grote veranderingen hou je moeilijk vol, zet daarom kleine stapjes richting de Schijf van Vijf. Wanneer de basisvoeding in orde is, heb je een goede basis gelegd voor optimale sportprestaties.

Lees meer »
BMI berekenen - Gezond gewicht
Sportfit

BMI berekenen

Wil je weten of je een gezond gewicht hebt? Bereken snel je BMI. De BMI geeft aan of je gewicht gezond is in relatie tot je lengte.

Lees meer »
De maximale hartslag wordt gebruikt om belangrijke gegevens zoals jouw omslagpunt en hartslagzones te berekenen.
Sportfit

Maximale hartslag

De hoogst haalbare hartslag voor jou is je maximale hartslag. De maximale hartslag wordt gebruikt om belangrijke gegevens zoals jouw omslagpunt en hartslagzones te berekenen. De hoogte van je maximale hartslag zegt niets over je conditie.

Lees meer »

Geef een reactie