Hardlopen in de regen - Blijf droog

Blijf droog

Hardlopen in de regen

Het is belangrijk om je hardloopoutfit aan te passen aan de verschillende weertypes. In Nederland regent het regelmatig en het beschikken over hardloop regenkleding is dan noodzakelijk om een rondje te hardlopen.

4.976 aanbiedingen tot 75% korting
"Helaas gaat regen vaak gepaard met wind. Door de wind kan je lichaam snel afkoelen en is het lastig om op temperatuur te blijven. Het is daarom zaak dat het jack naast waterdicht ook winddicht is"

Tips hardlopen in de regen

Zorg ervoor dat je minimaal een regenbroek en regenjack aanschaft. Zonder regenkleding kunnen je spieren flink afkoelen. Een complete hardloop regenkleding outfit is helemaal perfect. Als het regent, moet je je hardloopuitrusting daarop aanpassen. Technisch gezien, betekent dit dat je 2 verschillende dingen in de gaten moet houden. Je kleding moet je beschermen tegen:

  1. Regen van buitenaf
  2. Zweet van de binnenkant

Waterafstotend

Waterafstotende kleding beschermt je tegen miezer en lichte regen, maar zal je niet volledig droog houden als je in een stortbui terechtkomt. Dat komt doordat de regen in eerste instantie op de kleding blijft liggen. Maar zodra het teveel wordt, zal het vocht na enige tijd door de kleding dringen.

Waterdicht

Als je waterdichte hardloopkleding draagt, weet je zeker dat je optimaal beschermd bent tegen de regen. Ongeacht hoe hard de regen ook is, want waterdichte hardloopkleding is gemaakt van materiaal dat geen vocht doorlaat. Ondanks dat is zulke stof tegenwoordig alsnog ademend en betekent het niet, zoals bij sommige regenjassen, dat waterdicht hardloopjacks nauwelijks lucht doorlaten. De meeste waterdichte hardloopjacks zijn ventilerend, waardoor je niet zomaar oververhit zal raken.

Gore-Tex

Gore-Tex materiaal is waterdicht en ademend tegelijk en wordt gebruikt als tussenlaag in de stof van kleding en schoenen. Met name voor hardlopers die vaak in het bos of natte gras lopen zijn schoenen met GTX een uitkomst. Ook in hardloopkleding en accessoires kun je een GTX-laagje terugvinden, wat het hardlopen in de regen comfortabeler maakt.

Het is niet goed voor je hardloopschoenen als ze drijfnat worden. De demping, de zolen, het lijdt allemaal onder de nattigheid. Haal bij thuiskomst direct je binnenzooltjes eruit en stop er kranten in, die het vocht opnemen. Zet je schoenen liever niet onder de verwarming. Daardoor droogt de zool alleen maar uit.

Blijf warm en zichtbaar

Regen kan er daarnaast voor zorgen dat je lichaam sneller afkoelt. Koude spieren kunnen blessures veroorzaken en daarom is het van belang om je warm aan te kleden. Met het drie-lagen-systeem bescherm je je lichaam tegen de kou en blijf je comfortabel hardlopen. Nu het sneller donker wordt, is het daarnaast van belang om goed zichtbaar op pad te gaan. Reflecterende elementen en hardloopverlichting helpen je daarbij.

Hardlopen in de regen delen:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Voordelig hardloopkleding kopen

Werk als het wat kouder is met laagjes. De buitenste laag kan een regenjack zijn en hieronder draag je een thermoshirt en hardloopshirt. Combineer een regen hardloopjack met ademende hardloopkleding.

4.976 aanbiedingen tot 75% korting

Meer hardlooptips

Warming up hardlopen - Haal meer uit je training
Sportfit

Warming-up hardlopen

Als je wilt gaan hardlopen, hoort daar ook een warming up en een cooling down bij. Je spieren worden warm en je hartslag gaat alvast omhoog. Koude spieren zijn alleen veel vatbaarder voor blessures.

Lees meer »
Hardlopen op de loopband: doelgericht trainen
Sportfit

Hardlopen op de loopband

Buiten of binnen hardlopen, daar dit nog best een verschil in. De manier hoe je op de loopband traint heeft invloed op je conditie en motivatie. Hardlopen op de loopband heeft veel mogelijkheden.

Lees meer »
Omslagpunt berekenen voor je sport kan je helpen bij je training.
Sportfit

Omslagpunt berekenen

Het omslagpunt bij het hardlopen bepalen kan je helpen bij je training. Het omslagpunt (of anaerobe drempel) is de hartslag waarbij je lichaam meer melkzuur aanmaakt dan dat je lichaam als brandstof gebruikt. Je voelt dat door zware bovenbenen.

Lees meer »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *