Fietsen in het donker: gezien worden

Gezien worden

Fietsen in het donker

Als fietser ben je een kwetsbare weggebruiker. Daarom is het extra belangrijk dat je zorgt dat je goed zichtbaar bent voor andere verkeersdeelnemers om ongelukken te voorkomen.

0 aanbiedingen
"Goed zien Ć©n goed gezien worden is belangrijk voor je veiligheid. Zorg er daarom voor dat je de juiste fietsverlichting en reflectie hebt"

6 tips fietsen in het donker

Koop een goede set fietsverlichting! De investering betaalt zich dubbel en dwars terug in de vorm van een veiligere en onbezorgde fietservaring. Je ziet alles veel beter en fietst minder onzeker in het donker. En het belangrijkste; je bent enorm zichtbaar voor andere weggebruikers

1. Verplichte verlichting

In Nederland ben je verplicht om fietsverlichting en reflectoren op je fiets hebben. Deze regels zijn vastgesteld door de overheid. Er is geen wetgeving voor de sterkte van de verlichting, maar het is aan te raden om goede lampen op je fiets te plaatsen.

Je bent verplicht om de volgende lichten en reflectoren op je fiets te hebben:

Losse lampjes mogen alleen op je bovenlichaam, bijvoorbeeld op je windjack. Dus niet op je helm of om je armen of benen.
Aan de voorkant moet het licht wit of geel zijn, aan de achterkant rood.
Het lampje mag niet knipperen.

2. Stel je fietslamp goed af

Zorg dat de fietsverlichting op de juiste manier wordt gemonteerd. De fietsverlichting moet voor- en achterop je fiets goed bevestigd worden en recht vooruit schijnen op het asfalt gericht. De verlichting moet in zijn geheel niet te veel bewegen.

3. Draag reflecterende fietskleding

Niet alleen fietslicht maar ook reflecterende fietskleding kan de veiligheid tijdens een nachtelijke fietstocht doen verbeteren. Dankzij de reflectoren weerkaatst het licht van automobilisten en andere medeweggebruikers. Naast fietskleding wordt reflectie en licht ook slim verwerkt in bijvoorbeeld overschoenen en fietshelmen.

4. Zorg dat je fietsbril schoon is

Een fietsbril met blanke glazen is ideaal voor ā€˜s avonds. Maak wel de glazen van tevoren goed vetvrij. Anders kun je veel last hebben van de lampen van tegenliggers. Vettige glazen zorgen voor hinderlijke aureolen rondom lichten.

5. Kies je route slim

Fiets bij voorkeur zoveel mogelijk op goed verlichte fietspaden en wegen en probeer wegen met veel verkeer te mijden. Het is dus niet handig om in de spits op de fiets te stappen. Daarbij helpt het als je op wegen fietst die je goed kent. Omdat je de weg goed kent, kom je minder voor verrassingen te staan.

6. Je kan ook binnen trainen

Als het donker is, is het moeilijk om van de omgeving te genieten. Buiten trainen is goed mogelijk, maar toch is er een verhoogde kans op een fietsongeval. Je kan er voor kiezen om binnen te gaan trainen. Er zijn hele mooie binnen fietstrainers van Tacx, Elite, Kickr of hometrainers verkrijgbaar.

Fietsen in het donker delen:

Voordelig fietsverlichting kopen

Kies als fietser in de winter, en zeker bij regen, voor een opvallende en reflecterende outfit. Van top tot teen zijn er opties te koop en dat is je veiligheid toch wel waard?

0 aanbiedingen

Meer fietstips

Sportvoedingspiramide - Voor de beste prestatie
Sportfit

Sportvoedingspiramide

De sportvoedingspiramide geeft je als sporter advies over welke voeding je nodig hebt om te presteren. De piramide is opgebouwd uit 3 lagen: basisvoeding, sportvoeding en supplementen.

Lees meer Ā»
Fietsen met Polar - Voor echte fietsers
Sportfit

Fietsen met Polar

De Polar fietscomputers zijn uitgerust met essentiƫle functies voor fietsers en bieden hartslagbegeleiding, compatibiliteit met externe vermogensmeters, Strava Live Segments en Polar Smart Coaching.

Lees meer Ā»

Geef een reactie