Echografie

Echografie - Slim herstellen

Slim herstellen

Echografie

Echografie is een zeer bruikbare methode om structuren als spieren, pezen, banden en slijmbeurzen in beeld te brengen. Echografie wordt gebruikt in het onderzoek naar de oorzaak van pijnklachten.

"De fysio gebruikt echografie als aanvullend onderzoek . Met een echo kan je namelijk snel en duidelijk bepalen wat de pijn veroorzaakt en waar die oorzaak zit"

Wat is echografie

Tijdens een echografie wordt weefsel, zoals pezen, spieren, slijmbeurzen en banden in beeld gebracht. Echografie wordt gebruikt in het onderzoek naar de oorzaak van pijnklachten. Het werkt middels geluidsgolven die je niet hoort. De geluidsgolven worden opgevangen via een transducer die over de huid heen en weer wordt bewogen. Hierdoor is het voor de specialisten mogelijk om weefsels en organen in beeld te brengen.

Hoe werkt echografie?

De fysiotherapeut gebruik een echokop en doet daar gel op. Met de echokop gaat de fysiotherapeut over het lichaamsdeel waar je klachten hebt. Naast je staat een scherm, waar het onderzochte gebied in zwart/wit in beeld wordt gebracht. Het onderzoek duurt maximaal een half uur. De behandeling doet geen pijn en is niet schadelijk voor je lichaam. De fysiotherapeut bespreekt direct de uitslag van het onderzoek. Zo kan hij samen met jou een behandelplan op maat opstellen.

Wanneer echografie?

Bij de volgende klachten kan de fysiotherapeut besluiten echografie in te zetten:

  • Een spierblessure.
  • Een peesblessure (bijvoorbeeld een gescheurde pees of bij een verkalking).
  • Een slijmbeursontsteking.
  • Verrekking of scheuring van gewrichtskapsel of banden.
  • Onderzoek naar cystes.

Wanneer GEEN echografie?

Het gebruik van echografie wordt afgeraden bij:

  • Pacemakers (vooral bij het scannen aan de voorkant van de schouder)
  • Obesitas (door de absorptie van geluidsgolven door het vetweefsel kan geen scherp beeld worden gevormd van het gescande gebied)

Vergoeding zorgverzekeraar

Echografie zien wij als onderdeel van jouw behandeltraject en wordt daarom gedeclareerd als fysiotherapie. Ben je aanvullend verzekerd? Dan worden de kosten gewoon bij jouw zorgverzekeraar in rekening gebracht. Ben je niet aanvullend verzekerd, dan krijg je van ons een rekening.

Slim herstellen

Wil jij niet langer met jouw lichamelijk klachten bij rondlopen? Samen gaan we kijken hoe we jouw klachten kunnen verminderen. Via onderstaand contactformulier kun je direct een afspraak maken.

Echografie delen:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp