Dry needling Steenwijk

Dry needling Steenwijk | Sportfit

Pijnvrije spieren

Dry needling Steenwijk

Heb je regelmatig last van pijnlijke of stijve spieren? Dry needling is een effectieve methode om van jouw spierklachten af te komen.

"Een spierverharding is een hard aanvoelende knoop in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook vaak pijn op andere plaatsen in het lichaam kan veroorzaken"

Wat is dry needling

Dry needling is een effectieve methode om gespannen spieren te behandelen. Bij dry needling gebruikt de fysiotherapeut dunne naalden om je gespannen spieren aan te prikken. Hierdoor ontspannen je spieren, wat meestal direct voelbaar is.

Dry Needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd blijven zitten. Bij Dry Needling wordt een naald gebruikt waarmee kortdurend de spier wordt behandeld. Dry Needling werkt direct in op de spieren en is geen energiebehandeling. Hierdoor is het niet te vergelijken met acupunctuur.

Voordelen dry needling

Directe ontspanning in de spier resulteert in een snelle pijnafname en bevordert de functie van de spier. Als de spieren ontspannen zijn, kunnen de beweeglijkheid, kracht en de coördinatie vergroot worden. Dry needling is geen zelfstandige therapie, maar vaak een techniek die een onderdeel is van een totale behandeling.

 • Snel ontspannen van de spier
 • Kortere behandeltijd
 • Korter behandeltraject
 • Sneller minder pijn
 • Veel toepassingen mogelijk
 • Werkt ook goed bij uitstralende pijn
 • Kan op plaatsen behandelen waar vingers niet bij kunnen
 • Kracht komt sneller terug in jouw spier bewegingen sneller normaal

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een pijnlijke plek tussen een bundel spiervezels. Deze triggerpoints kunnen naast hun eigen pijnpunt ook uitstralende pijn geven naar een ander deel van het lichaam. Deze uitstralende pijnen komen bijna voor in alle spieren. Zo kan een triggerpoint in de spier op het schouderblad, uitstraling geven naar de vingers en kan pijn in een been ontstaan uit een bilspier.

Hoe ontstaan spierknopen:

 • Overbelasting bij sporters
 • Door langdurig verkeerde houding of overbelasting
 • Door een verkeerde beweging of een ongeluk
 • Psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid
 • Slaaptekort

Welke klachten?

Dry needling wordt vaak toegepast bij spierklachten. U kunt bijvoorbeeld denken aan verkrampingen, verrekkingen, knopen en verhardingen van spieren in het lichaam. De symptomen die daarbij gepaard kunnen gaan zijn:

 • Tennis- en golferselleboog, RSI
 • Spierspanningshoofdpijn
 • Pijn, acuut of chronische spierpijn
 • Bewegingsbeperking
 • Minder efficiënt bewegen
 • Doof gevoel in bepaald lichaamsdeel
 • Verminderde coördinatie

Dry needling behandeling

De therapeut voelt eerst waar het triggerpoint zich bevindt. De meeste patiënten voelen het prikken van de naald niet. Daarna brengt de therapeut het naaldje in de spier naar het triggerpoint. Dit is geen pijnlijk gevoel. Als de naald het triggerpoint raakt, geeft dit wel een korte pijnsensatie. Sommige patiënten beschrijven het als een kleine elektrische schok, anderen beschrijven het als een soort verkramping of een dof gevoel.

De therapeut beweegt het naaldje op en neer om zoveel mogelijk vezeltjes te bereiken. Tijdens het prikken kan de uitstralende pijn gevoeld worden. Na de behandeling kan de spier gevoelig, stijf of beurs aanvoelen. Dit gevoel houdt meestal een paar uur tot twee dagen aan.

Team

Ons team fysiotherapie Steenwijk bestaat uit enthousiaste, gemotiveerde en goed geschoolde collega’s. Doordat we over meerdere specialisaties binnen onze praktijk Sportfit beschikken maken we gebruik van elkaars expertise, ervaring en deskundigheid.

Jan-Lammert Mateboer

Fysio & Personal trainer

Jan-Lammert is oprichter van Sportfit. Als Fysio & Personal trainer heeft hij veel ervaring met Sport & Bewegen, herstel bij sportblessures en weet welke trainingsmethodes het meest effectief zijn.

Veel gestelde vragen

Over dry needling Steenwijk?

Dry needling is een behandelmethode waarbij spierknopen (triggerpoints) worden aangeprikt. Dit gebeurt met een speciale techniek waarbij een naaldje wordt gebruikt. Spiervezels raken door het aanprikken snel en langdurig ontspannen.

Dit is geen pijnlijk gevoel. Als de naald het triggerpoint raakt, geeft dit wel een korte pijnsensatie. Sommige patiënten beschrijven het als een kleine elektrische schok, anderen beschrijven het als een soort verkramping of een dof gevoel.

Dry needling vindt in principe 1 keer per week plaats en na 2 á 3 sessies wordt de behandeling geëvalueerd. Indien sprake is van een positief effect, dan kan de behandeling herhaald worden. Indien er geen effect is, dan zal de behandeling niet herhaald worden.

Dry needling is niet gevaarlijk. In principe voel je het zetten van het naaldje niet. Tijdens de behandeling kan er een soort ‘spierkramp’ gevoel ontstaan en dat noemen we een twitch. Deze kan als zeer kortstondig onprettig ervaren worden maar daarna zal er direct een verlichting van de klacht ontstaan.

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld.

Fysiotherapie Steenwijk delen:

Pijnvrije spieren

Je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig voor dry needling. Dry needling is onderdeel van een normale fysiotherapiebehandeling. Indien je aanvullend verzekerd bent, worden de kosten voor dry needling vergoed.

Meer sportblessures