Voorbereid de baan in

Beginnen met golf

Ben je van plan om te leren golfen? Dat is zeker een leuk idee, want golf is niet voor niets erg populair in ons land. Wij helpen wij je graag met diverse nuttige tips voor je golf.

"De golfclub bestaat uit 3 delen: het clubhoofd (head), een hals ofwel steel (shaft) en de grip. Dit zorgt ervoor dat er een enorme diversiteit aan clubs en set is"

Tips beginnen met golf

Golf is een een sport voor jong en oud! Je kunt individueel golfen of je kunt in groepsverband spelen met vrienden, kennissen of clubleden. Elke golfbaan is anders en daardoor is het erg leuk om op verschillende golfbanen te golfen. Een ronde golf duurt tussen de 2 en 4 uur, afhankelijk of u 9 of 18 holes speelt, en kan afgesloten worden met de befaamde hole 19 in het clubhuis waar je kunt nagenieten van jouw gespeelde ronde.

Golftraject

Je krijgt golfles van een gekwalificeerde golfprofessional om vanaf het begin de golfsport op een goede manier aan te leren. De golfswing is een complexe beweging maar ook een technische beweging. Dit maakt het belangrijk om vanaf het begin het golfen zo serieus mogelijk aan te pakken. Het eigen maken van de golfregels en etiquette is daardoor de tweede stap die parallel loopt aan het aanleren van een swing.

Door het lessen en oefenen komen we tot een volgend stappenplan:

1. Baanpermissie
Na het behalen van jouw baanpermissie is het niet gezegd dat je kunt golfen. Het blijft dan dus nog steeds een combinatie van oefenen, lessen en spelen. De frequentie zal veranderen. Het lessen zal meer een interactie worden tussen leerling en professional. De speler gaat de baan op en merkt waar het fout gaat, waar de meeste fouten gemaakt worden en op welk onderdeel de meeste slagen verloren worden.

2. GVB en Handicap
Ook na het GVB is het dus zaak om jouw spel te blijven verbeteren. Stilstand is tenslotte achteruitgang. Als je het Golf Vaardighdeids Bewijs heeft gehaald dan speel je op een niveau vergelijkbaar met een handicap van 54. Dat zijn 3 slagen per hole boven de par. Er is dan nog een hele weg af te leggen totdat je een officiële handicap hebt van 36 of lager, blijven leren dus.

Golfuitrusting

Golfclubs

Zonder golfclubs ben je natuurlijk nergens. Maar waar moet je nu op letten bij het kiezen van een goede golfset? Begin je net met golfen? Dan voldoet een halve set in het begin al. Een halve set bestaat uit 6 clubs:een Fairwaywood, IJzers 5, 7 9, Sand Wedge en een putter. Liever een volledige set met 10 (of meer) clubs? Ook dat kan natuurlijk, dat bied je wat meer mogelijkheden in de baan. 

Een golftas

Je neemt je clubs mee in een golftas. Het liefst ééntje die niet te zwaar is. Ons advies: begin met een standbag (ook wel carrybag genoemd). Deze tassen zijn voorzien van pootjes waardoor je de tas stabiel neer kunt zetten. Ook zijn deze tassen meestal vrij licht en voorzien van een stevige draagriem, zodat je de tas om je schouders kunt meedragen.

Golfballen

Golfballen zijn er in vele prijsklassen. Begin je net met golfen laat je dan niet van de wijs brengen door te denken dat golfballen met een hoge prijs automatisch de beste golfballen zijn. De kwaliteit van die ballen merk je vaak pas echt op als je op een behoorlijk niveau golft, anders zul je het verschil nauwelijks merken.

Golfkleding

Natuurlijk wil je wel gepast voor de dag komen als je de golfbaan op stapt. Maar zoals je in ons assortiment ook zult zien is de tijd veranderd en daarmee ook de outfits waarin wordt gegolfd. Zo is er voor iedere leeftijd, geslacht en budget mooie en passende golfkleding beschikbaar waarin jij je helemaal thuis zult voelen.

Golfhandschoen

Een golfhandschoen geeft net iets meer grip waardoor u iets minder de neiging zult hebben in de golfclub te knijpen, hetgeen de golfswing weer makkelijker maakt.

Golfschoenen

  • Bepaal eerst wanneer je het meeste golft? Golf je enkel in de zomermaanden, dan heb je genoeg aan ademende golfschoenen. Golf je daarnaast ook veel in het voorseizoen of naseizoen, dan is een waterdichte golfschoen een must. Ook voor de winter zijn speciale nog iets warmere golfschoenen verkrijgbaar.
  • Voor een goede golfswing moet je stabiel staan. Kies dus voor een golfschoen met een goede stabiliteit, hetgeen begint met een goede buitenzool.
  • Zijn je voeten snel vermoeid op de golfbaan? Kies voor een lichtgewicht golfschoen met demping.

Golf fitness

Golf fitness om meer uit je golf te halen! Er zijn in golf vele facetten waar je de nadruk op kunt leggen. Kracht, stabiliteit, mobiliteit, power en natuurlijk gezondheid. Gezondheid wordt wel eens vergeten. Echter, hoe fitter je blijft des te langer je kunt genieten van de golfsport.

De sleutel bij golf is het goed bewegen van het lichaam. Een soepele swing en voldoende kracht in het lichaam is hierbij van essentieel belang. Bij golf fitness wordt dan ook voornamelijk gebruik gemaakt van kabels en elastieken, waarmee naast kracht ook coördinatie en stabiliteit wordt getraind. Hierdoor ontstaat een soepelere golfswing, waardoor u naast klachtenvrij ook beter kunt golfen.

Golfblessures

Het gevaar van golf is de herhaalde eenzijdige beweging microtrauma’s veroorzaken in de spieren, pezen en gewrichtsbanden waardoor uiteindelijk blessures kunnen ontstaan. Met name rug, onderarmen en schouders zijn zwakke schakels in het geheel.
Samengevat

• Verbeter jouw conditie
• Train alle spieren met een focus op de spieren die voor golfen belangrijk zijn
• Verbeter houding en balans
• Voorkom blessures

Veel gestelde vragen

Over beginnen met golf?

De meeste golfers – en ook beginners – hebben aan veel minder clubs genoeg. Een halve set clubs (driver, hybride, ijzer-7, pitchingwedge, sandwedge, putter) is in het begin meer dan genoeg. Natuurlijk heb je een golftas nodig en zijn golfschoenen handig. Golfsets kun je zo duur maken als je zelf wilt.

Op een scorekaart staan meerdere verticale kolommen. Ze hebben allen een eigen functie. In de eerste kolom staan de nummers van de holes, in de volgorde van 1 t/m 18. De tweede kolom vermeldt de par van de holes; dit is een globale aanduiding van de lengte van de holes; een par 3 hole is korter dan een par 4 of 5.

Een geldige NGF-registratie is noodzakelijk om toegang te krijgen tot de Nederlandse Golfbanen. Binnen jouw NGF-registratie worden je persoonsgegevens, de datum waarop je bent geslaagd voor het theorie examen en jouw speelsterkte (Baanpermissie of Handicap) vastgelegd. Aan de hand van het NGF-nummer die op jouw pas staat vermeldt kan iedere golfbaan deze informatie inzien. Zolang je een actieve registratie hebt, ontvang je ieder jaar een nieuwe NGF-pas die geldig is in het jaar waarin deze is uitgegeven.

Jan-Lammert

Jan-Lammert

Heb je nog vragen over beginnen met golf stel ze hieronder.

Beginnen met golf delen:

Voorbereid de baan in

Golf is een technische sport, je wilt niet afgeleid worden door slecht passende spullen. Maak jouw golfuitrusting compleet en vergelijk uit ons ruime assortiment golfmateriaal jouw ideale golfspullen uit.

Meer golftips

Golfschoenen kiezen | Comfortabel en stabiel
Sportfit

Tips golfschoenen kopen

Goede golfschoenen bieden steun, stabiliteit, grip en comfort. Deze combinatie vormt de basis van jouw spel en zorgt ervoor dat u zich op jou ronde kunt blijven concentreren.

Lees meer »

Geef een antwoord