7 gezonde suikervervangers - Puur en fit

Fit en puur

7 gezonde suikervervangers

Suikers heb je nodig om te sporten. Heel wat bewerkte voedingsmiddelen bevatten echter ‘verborgen’ suikers en die zijn niet zo gezond. Gelukkig bestaan er een aantal goede natuurlijke suikervervangers!

Fitter en energieker

"Hou er wel rekening mee dat veel van deze zoetmiddelen nog steeds fructose (fruitsuiker) en dus (veel) calorieën bevatten. Je kan ze dus niet onbeperkt gebruiken"

Wat zijn suikervervangers?

Suikervervangers zijn voedingsmiddelen die je toevoegt aan een gerecht om deze zoet te maken, zodat je geen suiker hoeft te gebruiken. Suikervervangers hebben een zoete smaak, terwijl ze niet dezelfde hoeveelheid calorieën als suiker bevatten. Suiker geeft ook hoge pieken in de bloedspiegel, terwijl dit bij de meeste suikervervangers niet het geval is. Een ander woord voor suikervervangers is zoetstof.

Zodra je de volgende woorden in een ingrediëntenlijst ziet staan, kun je dit product beter laten staan of zoveel mogelijk vermijden:

  • Alles met het woord ‘stroop’ erin (zoals appelstroop).
  • Alles met het woord ‘siroop’ erin (zoals agavesiroop).
  • Alles met het woord ‘dextrine’ erin (zoals maltodextrine).
  • Woorden die eindigen op ‘ose’ (zoals glucose en fructose).
  • Alles met het woord ‘suiker’ erin (zoals vruchtensuiker en basterdsuiker)


Maar ook wanneer je kreten als ‘100% suikervrij’ of ‘zonder toegevoegde suikers’ ziet staan, moet je dat niet te serieus nemen. 

In de meeste gevallen is daar namelijk een vervanger voor in de plaats gekomen. Vaak wordt daarvoor gebruik gemaakt van zoetstoffen, maar helaas zijn zoetstoffen nog slechter dan suikers. Zoetstoffen bevatten dan wel geen calorieën, maar door de zoete smaak gaat je lichaam wel insuline aanmaken.

Met de aanmaak van insuline gaat je lichaam op zoek naar suikers om deze vervolgens op te slaan. Hierdoor daalt je bloedsuikerspiegel snel, met als gevolg dat jij weer trek krijgt (in wat zoets). Je stofwisseling en hormonen raken uit balans, wat uiteindelijk zorgt voor ‘suikercravings’ en eetbuien.

Fruit

Fruit – Vind je bijvoorbeeld pure yoghurt te zuur en wil je het wat zoeter? Voeg fruit toe i.p.v. suiker.

Honing

Honing bevat veel suikers, maar ook tal van mineralen en goede voedingsstoffen. Hierdoor is het sowieso een betere keuze dan suiker. Rauwe honing is het best: die is niet verhit, waardoor ze nog extra antibacteriële en antivirale stoffen bevat.

Kaneel

Kaneel – Kaneel is ontzettend gezond en werkt onder andere ontstekingsremmend, helpt tegen een slechte adem en verkleint het risico op hart- en vaatziekten.

Banaanpoeder

Banaanpoeder – Lekker zoet, maar toch gezond. Banaanpoeder bevat namelijk vitamines, mineralen, vezels, eiwitten én vetten.

Kokosbloesemsuiker

Kokosbloesemsuiker (met mate) – Oké, toch één product met het woord ‘suiker’ erin, dus gebruik dit dan ook echt met mate. Kokosbloesemsuiker is puur natuur waar veel voedingsstoffen (zoals magnesium, ijzer, zink en kalium) in bewaard zijn gebleven.

Vanille

Vanille (géén vanille-aroma) – Ook vanille heeft veel gezonde eigenschappen en is heerlijk te verwerken in bijvoorbeeld gebak.

Stevia

Stevia is een plant met een zoetkracht die bijna 300 keer zo groot is als normale suiker. Je hebt er dus veel minder van nodig. De glycemische index van stevia bedraagt 0, wat betekent dat je bloedsuikerspiegel er stabiel door blijft. Het levert ook geen calorieën op. Voor het sporten is stevia dus niet zo goed, omdat het je ook geen energie bezorgt.

Let ook hier op dat je 100% natuurlijke stevia koopt en geen gemengd of bewerkt product (bv. maltodextrine). Want daarmee verhoog je wél je bloedsuikerspiegel, en dan kan je even goed gewone suiker eten.

7 gezonde suikervervangers delen:

Sportvasten

Sportvasten is een trainingsmethode waarbij je – samen met jouw coach – je lichaam traint om binnen 10 dagen te switchen van suiker- naar vetverbranding. Resultaat? Meer energie en gewichtsverlies!

Snelle gezondheidswinst

Meer voedingtips

IJzertekort - Let op je ijzer
Sportfit

IJzertekort

Een sporter heeft veel vitaminen en mineralen nodig, zodat diens lichaam goed kan functioneren en op zijn best presteren. IJzer is een van de belangrijkste en wordt desondanks vaak over het hoofd gezien.

Lees meer »
Sportvoeding voor hardlopen - Boost jouw energie
Sportfit

Sportvoeding voor hardlopen

Het is essentieel om ervoor te zorgen dat je lichaam voldoende brandstof heeft om te hardlopen en te herstellen. Het gebruik van sportvoeding helpt je om het maximale uit je hardlopen te halen.

Lees meer »

Geef een reactie